Europa  

Schotland
&
Ierland

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

     Hoogtepunten

lissabon

juni 2017

België
Brugge

Onze reis naar Schotland en Ierland begint in België, waar we Brugge bezoeken. Het werd een blixembezoek omdat we vertraging hadden opgelopen met het ophalen van alle deelnemers aan deze reis.

Van bezichtigen kwam dus niet veel terecht, zeker niet omdat we een verkeerde afslag hadden genomen en een hele omweg moesten maken.
Toch nog even een gezellig terras gevonden. Dat was wel prettig want het was snikheet 32 graden! Dat zou de komende dagen wel anders zijn.


Engeland

York

Als we in Hull van de ferry komen rijden we, op weg naar Schotland, eerst in Engeland naar York. Hier maken we een stadswandeling met een gids.

York heeft die typische sfeer van de oude Engelse steden met veel oude gebouwen. Omdat men hier niet de gevolgen van de tweede wereldoorlog heeft beleefd, zoals veel steden op het vasteland, is het centrum van de stad nog geheel in authentieke staat.
Een van de stadspoorten: Petersgate, is een mooi voorbeeld daarvan.


Schotland

Edinburgh

Dit is de hoofdstad van Schotland en heeft dan ook de allure van een grote stad. Er zijn veel activiteiten en dus veel mensen op de been.
Het is een universiteitsstad, dus veel jongelui die hun vertier hier vinden.
Beroemd is de jaarlijkse taptoe, officieel:
The Royal Edinburgh Military Tattoo.
De voorbereidingen voor dit jaar waren al in volle gang.

 

Hier ook weer een stadstoer onder leiding van een gids die ons deelgenoot maakte van de geschiedenis en allerlei 'ditjes en datjes'.
Zelf hebben we ons vermaakt op de touristische 'Royal mile'.


Highlands

Het wijdse ruige landschap van de Highlands maakt een desolate indruk. Dit komt tevens voor een groot deel door het spaarzame verkeer en de stevige frisse wind.

Gelukkig wordt dit weer goedgemaakt door de vele whisky distilleerderijen die men daar aantreft, maar als je er een gezien hebt, heb je ze allemaal gezien. Het prettige is wel dat je overal mag proeven.


Noord - Ierland

OranjemarsBelfast

Op het eerste gezicht is Belfast een grote stad zoals er velen zijn met de traditionele bezienswaardigheden, maar als we verder rondkijken zijn de bekende problemen tussen katholieken en protestanten toch wel erg schrijnend zichtbaar.

Naast het Titanic Quater mag de Peace Wall dan inmiddels een touristische trekpleister zijn, het geeft wel duidelijk aan dat er nog een wereld te winnen valt voor de Noord-Ieren.

Tijdens ons bezoek aan de stad waren we getuigen van een Oranjemars. Het provocerende karakter van die optocht werd duidelijk door de strenge veiligheidsmaatregelen van de politie langs de route.


Ierland

Cliffs of MoherCliffs of Moher

Het meest spectaculair in Ierland zijn toch wel de cliffs of Moher. De steile donkere rotsen die recht uit de zee omhoog steken hebben een mysterieuze sinistere uitstraling. Niet verwonderlijk dat ze vaak het decor zijn voor diverse soorten films.

De activiteiten van allerlei vogels tegen de rotswanden zijn bijzonder om naar te kijken. Bekend is hier de papegaaiduiker, maar die hebben we niet gespot.


Charlie ChaplinRing of Kerry

Het zijn de bijzondere natuurobjecten die dit gebied zo bekend gemaakt hebben. De Ring of Kerry is eigenlijk een rondrit langs de kust van het schiereiland.

Leuk was de lunchpauze in Waterville, het plaatsje waar Charlie Chaplin vaak op vakantie kwam. Hij is er geëerd met een standbeeld.

Het was een uitdaging om foto's te maken op de Coomakista Pass. De wind blies je zowat de berg af!

filmpjeOok bijzonder was de Irish Piper die in de natuur bij Molls Gap stond te spelen. Hij moest het opnemen tegen een stevige wind.


 

 

© G.M. van Gool