Europa  

Balticum

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

     Hoogtepunten

 

Balticum
 
   
juni 2018

Polen

WarschauWarschau
Onze reis naar de Baltische staten voert ons via Duitsland eerst naar Polen, waar we Warschau bezoeken.

Deze hoofdstad van Polen heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de tweede wereldoorlog. Door de Duitse bezetter vanwege het neerslaan van de Joodse opstand in het getto en door de vele Duitse bombardementen in de aanvang (1939) van de tweede wereldoorlog met de slag om de Westerplatte bij Gdansk en op het einde van de oorlog (1944) die zowat de gehele stad hebben platgewalst.


De tegenwoordige stad bestaat dus grotendeels uit na-oorlogse bebouwing. Uit de eerste periode onder Sovjetbewind met communistische achitectuur. O.a. het Poolse mini "Empire State Building" hetgeen een geschenk was van Stalin voor de wederopbouw en de bekende Chroestsjov-flats (5-hoog, geen lift).
Na de herwonnen zelfstandigheid in 1989 werd de bekende westerse bouwmethode met veel glasgevels en hoge torengebouwen toegepast.


Litouwen

VilniusVilnius
De reis door het "Limburgse" landschap van Litouwen leidde naar de hoofdstad Vilnius.
Ook weer een stad met veel historie. De verschillende perioden met vreemde heersers hebben hun sporen achtergelaten. Dit komt het duidelijks tot uiting in de verschillende kerken die er volop te vinden zijn. Opvallend zijn de Russisch Orthodoxe kerken.

Hier is nog veel aan oud cultureel erfgoed te zien. Een mooi voorbeeld is de stadspoort van de dageraad. In de mooie oude pandjes zijn vaak restaurants of winkeltjes (barnsteen souvenirs) ondergebracht.
De hele oude binnenstad met een oppervlakte van 360 ha. staat dan ook op de Werelderfgoed-lijst van Unesco.

In het nieuwe stadsgedeelte staat de televisietoren die een sleutelrol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd van het land. Bij deze toren vielen in 1991 bij een confrontatie met de Russen 14 doden en 700 gewonden.


Estland

TallinnTallinn

Tot 1918 heette deze stad Reval. In de middeleeuwen werd het een Hanzestad en was toen in handen van Denemarken. De oude binnenstad is in die tijd gevormd en dat is nog steeds duidelijk aanwezig.
Tijdens de lange perioden dat Estland onder Russische overheersing stond zijn veel typisch Russische invloeden ontstaan. De Alexander Nevski kathedraal is daar een goed voorbeeld van. Nog steeds wonen er veel mensen met een Russische achtergrond in de buitenwijken.

Het compacte oude centrum is erg leuk om door te wandelen en te genieten van alle oude gebouwen en straatjes.
Sinds de herwonnen onafhankelijkheid en de aansluiting bij de EU heeft de stad een op het westen gerichte ontwikkeling doorgemaakt. Dat is te merken aan de vele cruiseschepen die tegenwoordig aanleggen. Zij zorgen voor een wat overspannen drukte in de stad en de relatief hoge prijzen in verhouding tot het landelijke welvaartsniveau.
Desalniettemin hebben wij ons prima vermaakt in een gezellige ambiance en kunnen wij een bezoek aan iedereen aanbevelen.


Letland

RigaRiga

Letland heeft velen buitenlandse overheersers gehad; Duitsland, Polen, Zweden en Rusland. Dat heeft natuurlijk de ontwikkeling van een brede nationale cultuur belemmerd. Ondanks dat is Riga befaamd om zijn "Jugendstil" of "Art Nouveau"-architectuur. Hele woonblokken zijn in de Nieuwe Stad rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw door de architect Michail Eisenstein in deze stijl gebouwd. De weelderigheid hiervan laat wel zien dat dit voor de beter gesitueerde mensen bedoeld was.

De oude stad heeft meer het karakter van een Hanzestad. Ook hier hebben we met veel plezier rondgelopen, veel gezien, helaas ook dingen gemist, maar een gezellig terras gevonden!


Polen

GdanskGdansk

Dit was een bijzonder aangename verrassing voor ons!

Natuurlijk kennen we de recente geschiedenis en het belangrijke aandeel van de arbeidersbeweging op de Leninwerf met Lech Walesa. Samen met de Perestrojka van Michail Gorbatsjov heeft het tot de nieuwe Poolse republiek geleid die zich aansloot bij de ideeën van de EU. Momenteel is er weer een verwijdering te constateren die voor veel verdeeldheid zorgt binnen Polen.


Nieuw was voor ons Gdansk als Hanzestad en de architectuur die daardoor is ontstaan. Als je door de straten van het oude centrum loopt krijg je toch een heel Hollands gevoel. De bouwstijl van de gevels komt erg vertrouwd over.
Er wordt veel gerestaureerd, maar ook veel nieuwbouw wordt in dezelfde stijl gebouwd. Je ziet dan een volledig betonnen basis waar een bakstenen gevel in de oude stijl, of een moderne glasgevel, voor komt.


 

 

© G.M. van Gool