Azië  

Indonesië

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

Rama
   
augustus - september 2008

BoeddhaBorobodur


Natuurlijk wereldberoemd en hét cultuurmonument van Indonesië.
Het is in principe een Boeddhistische stupa. In 790 is begonnen met de bouw.
Als je de plattegrond bekijkt van het complex zie je dat het de vorm van een mandala heeft.

De tempel is gebouwd met donkerkleurig vulkanisch gesteente (andesiet) en is een met terrassen aangelegde piramide waarvan de zijden 110 mtr. lang zijn.
Van de vijf laagste terrassen vormen er vier vierkante gaanderijen om het bouwwerk die als een kora gelopen kunnen worden.
De muren in deze gaanderijen zijn rijkelijk versierd met reliëfs die grotendeels het leven en de leer van Boeddha uitbeelden.
De bovenste drie terrassen hebben geen buitenmuren. Hier staan 72 kleine, opengewerkte stupa’s. In elke stupa staat een klein beeld van de Adi-Boeddha. Het ontwerp wordt steeds soberder en de bovenste centraal gelegen stupa is onversierd en symboliseert de verlichting.


Yogyakarta

Yogyakarta heet dé cultuurstad van Indonesië te zijn. Natuurlijk mede door de tempels Borobodur en Candi Prambanan in de omgeving. Maar in de stad is ook bijzonder veel te zien en te beleven.

Gamelan orkestO.a. het ommuurde Kraton van de sultan met fraaie open paviljoens.
In een daarvan werd een voorstelling met Wayang-golekpoppen gegeven, begeleidt door een uitgebreid gamelanorkest.
Het museum laat zien hoe de sultans hier leefden en leven. Het in traditionele klederdracht gestoken personeel geven het geheel een authentieke uitstraling.
Ook het waterpaleis “Taman Sari” is de moeite waard en gunt ons een blik in het goede leven van de sultan van weleer.


De ambachtelijke bedrijvigheid in batikfabriekjes en werkplaatsen van zilversmeden is leuk om te zien en kan je overal bezoeken. Natuurlijk wel graag ook iets kopen!

Een bezoek aan een voorstelling van het Ramayana ballet is een bijzondere belevenis. De gracieuze bewegingen vormen samen met de gamelanmuziek een harmonisch geheel. Het verhaal van Rama is natuurlijk een klassieker in Indonesië en zie je ook terug in allerlei Wayang voorstellingen.


WaterspuiterCandi Prambanan

Het Hindoeïstische tempelcomplex is erg groot met vele tempels in de omgeving.
De centraal gelegen en belangrijkste zijn de gerestaureerde tempels die de drie-eenheid symboliseren, Brahma, Visnu en Shiva als de belangrijkste. Deze is dan ook de grootste.

De tempels zijn rijkelijk versierd met reliëfs die weer de bekende verhalen verbeelden over Boeddha en het epos van Rama.

De periodieke aardbevingen zorgen voor forse vernielingen en geven steeds weer veel herstelwerk.


Bromo en SemuruBromo vulkaan

De Bromo is in feite een van de drie vulkanen die zich bevinden in de krater van de grote uitgedoofde vulkaan, de Tengger.
Naast de Bromo, die continu damp uitstoot met de bekende zwavelgeur is ook de Semuru weer actief en geeft met regelmaat een puf.
Een bezoek hier is vooral de moeite waard vanwege het beeld bij zonsopkomst. Dus in alle vroegte je bed uit en de kraterrand op. Overigens samen met een paar honderd anderen.


Sawa's op terrassen Ubud

In tegenstelling tot het Islamitische Java is Bali Hindoeïstisch en dat is overduidelijk te merken. De vele tempels en tempeltjes met de dagelijks meerdere malen offererende mensen beheersen het beeld.
Het heeft ook als eigenschap dat de levensstijl heel rustig is. De mensen zijn, net als op Java, erg vriendelijk. Alhoewel ze het hier, naar ons idee, wel eens overdrijven.



De kecak (ketjak) dansvoorstelling was heel bijzonder. Ook omdat er alleen met natuurlijk licht (vuurpotjes) gewerkt werd. Dat was overigens ook het geval bij de Wayang schaduwpoppen voorstelling.

De natuur in de omgeving van Ubud is erg mooi met de hellingen waarop terrassen met sawa’s zijn aangelegd. Die plaatjes kom je in elke folder tegen.
 

 

© G.M. van Gool