M-Oosten  

Egypte

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 


      Hoogtepunten

   
april 1999

SaqqaraCairo

In Caïro hebben we twee moskeen bezocht. De Sultan Hassan Moskee welke een prachtig interieur heeft. Op verzoek (bakshish) deed een imam het ochtendgebed zodat we de geweldige akoestiek konden horen.
De Ahmad Ibn Tulun moskee stamt uit eind jaren 800. Deze moskee is sober ingericht maar is bijzonder interessant door zijn oudheid en de prachtige arcades.

In het Egyptisch museum hebben we natuurlijk vooral de kunstschatten uit het graf van Tutanchamon bewonderd.

Buiten Caïro bij Saqqara hebben we diverse graftombes bezocht. De wandschilderingen, reliëfen en hiërogliefen zijn de moeite waard.


Memphis is al bijzonder door zijn historische betekenis. Fraai zijn de grote beelden van de sfinx en Ramses II.

Gizeh is natuurlijk het meest spectaculair met de piramides. Het is bijna niet te bevatten dat al die blokken zo nauwkeurig zijn opgestapeld en in het verleden ook nog mooi glad afgewerkt.
We hadden nog leuk contact met de lokale bevolking. Jammer dat de taalproblemen te groot zijn om goed te kunnen communiceren.


Karnak Tuin der ZuilenLuxor

De tempel van Karnak bezoek je eigenlijk niet die onderga je. Het is van een dergelijke grootsheid dat je amper kunt bevatten hoe men het heeft kunnen bouwen in die tijd. De uitbreidingen die de diverse farao's ter meerdere glorie van zichzelf hebben gerealiseerd maken het dat het complex een enorme omvang heeft. Indrukwekkend is vooral de tuin der zuilen.

De tempel van Luxor heeft een prachtige entree door de lange sfinxen-allee, welke vroeger doorgelopen moet hebben tot Karnak, en de prachtige beelden van Ramses II als Osiris.
Van de beide obelisken die er oorspronkelijk naast stonden is er nu een te bewonderen op de Place de la Concorde.

In het Dal der Edelen zijn de mooist bewaard gebleven graftombes te zien. De wandschilderingen met hun felle kleuren zijn hier vaak nog in zeer goede staat.
Met behulp van spiegels wordt er licht naar binnen gekaatst zodat je alles goed kunt zien.

Dendara Hatorzuilen

In het Dal der Koningen is eigenlijk minder te zien. De graven zijn wel veel groter maar veel van hetgeen er oorspronkelijk in aanwezig was is, of geroofd, of naar een museum verhuisd.
Bovendien waren veel van de grafkelders gesloten om een of andere onduidelijke reden.

Indrukwekkend zijn de kolossen van Memnon die de gigantische tempel van Amenophis III bewaken.


PhileatempelAswan

In Aswan hebben vooral genoten van een terras langs de Nijl waar heerlijke vruchtensappen geserveerd werden en na het eten was er bedoeïnenkoffie. De oude koloniale sfeer geproefd in het Old Cataract Hotel. De luxe van vroeger droop er wel vanaf.

Verder hebben we daar het Nubisch Museum bezocht, hetgeen fraai is ingericht.

Na een tocht over de Nijl door allerlei stroomversnellingen hebben we een bezoek gebracht aan een Nubisch dorp en een Nubische familie. Volgens goed Arabisch gebruik zonderde de vrouwen zich af. Ook de meisjes mochten niet meedoen met het muziek maken en dansen.

De Philea tempel is eigenlijk bijzonder omdat er een speciaal eiland voor is gemaakt. Anders zou hij volledig onder water verdwijnen vanwege de hoge dam welke door Nasser is gebouwd.
Vooral de papyruszuilen met lotusbloem en Hatorhoofd zijn bekend.

Abu Simbel zou hetzelfde lot beschoren zijn. Daarom is er op een hoger gelegen plek een kunstmatige berg gecreëerd, waarin de tempel is ondergebracht. Alleen de verplaatsing van de gigantische beelden die de ingangen omgeven was natuurlijk al een uitdagende onderneming.
De kunstmatige berg kan van binnen bezocht worden. Dat is wel een eigenaardige gewaarwording net of het een filmdecor betreft.


Kom Ombo SobekFeluccatocht

De tocht met de felucca over de Nijl was een zeer relaxte ervaring. Er stond een stevige wind dus werd er scherp gezeild. Heerlijk onder het gespannen zonnezeil lagen we op dek.
's Nachts werd een doek rondom dichtgetrokken en hadden we ons slaapverblijf.

De volgende dag doorgevaren naar Kom Ombo. Een bijzondere tempel. Aan de linkerzijde gewijd aan Horus met de valkenkop en aan de rechterzijde aan Sobek met de krokodillenkop.
Bizar waren de gemummificeerde krokodillen.

De tempel van Edfu is gewijd aan de god Horus hier getrouwd met Hator.
De granieten valkenbeelden zijn zeer fraai. Vaak wordt ook de scarabee afgebeeld die staat voor nieuw leven.

Onze reis werd afgesloten met een ontspannen verblijf in Hurghada waar het geweldig snorkelen was. Veel mooie kleurige vissen.
 

 

© G.M. van Gool