Europa  

Zwitserland

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm
 

      Hoogtepunten

effeweg Disentis
   
februari 2014

Pergamon museumMont-Blanc express

Deze reis naar Zwitserland stond in het teken van de bijzondere treinreizen die daar te maken zijn. De eerste die we maakten was de
Mont-Blanc express. We stapten op in Martigny en de bedoeling was dat we tot de Franse grens zouden rijden. Daar stond dan de bus weer te wachten die ons naar Chamonix zou brengen. Daar hadden we nog een excursie naar de gletsjer "Mer de Glace" tegoed.
filmpjeMaar het liep anders, in Le Châtelard moest iedereen uitstappen. De trein kon niet verder vanwege een lawine! Dus vanaf hier terug met de bus. Toch was de rit alleszins de moeite waard. We begonnen in een volledig sneeuwvrij Martigny en naarmate we hoger kwamen begon het te sneeuwen en boven lag zeker een halve meter. Dat gaf een magnifiek winterbeeld.


KulturforumGlacier express

filmpjeEen schitterende treinreis door het Zwitserse berglandschap in wintertooi.
De reis ging van Brig naar Disentis via het hoog gelegen Andermatt en de Oberalppas
(2033 mtr). Na een verblijf van een uurtje of twee in Disentis dezelfde route weer terug om nog eens goed te bekijken wat je op de heenweg gemist had. Onderweg passeerden we uitgestrekte sneeuwvlaktes, hoge bergtoppen, langlaufers, alpineskiërs en massa's kerstkaarten.


Berliner beerGornergratbahn

Het was prachtig open weer deze dag en dat was boffen. Eerst met de bus naar naar Täsch. Vandaar met de trein in een kwartiertje naar Zermatt.
Dan volgt de geweldige rit omhoog met de Gornergratbahn. We zien al vanaf het dal de Matterhorn boven alles uitsteken. Boven stappen we samen met de skiërs uit. Zij gaan vanaf daar de piste op naar beneden. Eerst nog koffie drinken op het terras in de zon bij -18 °C, heerlijk. Dan klimmen we nog wat hoger naar het Gornergrat uitkijkpunt op 3112 mtr. Het uitzicht is waanzinnig! Om ons heen zien we alle besneeuwde bergtoppen in een strak blauwe lucht. Op goed geluk wat gefilmd, want door het overvloedig felle licht is het beeld op het lcd-schermpje van de videocamera volstrekt onzichtbaar. Na een lunch in het restaurant gaan we weer terug met de tandradbaan naar Zermatt.
 

 

 

© G.M. van Gool