Europa  

Wenen
Boedapest
Praag

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

     Hoogtepunten

 

lissabon
   
juli 2016

Stift MelkStift Melk

De Benedictijnenabdij is een bijzonder fraai complex. Het is erg goed onderhouden en omgeven met een prachtige tuin. De gebouwen zijn zowel van binnen als van buiten op zichzelf al erg de moeite waard om te bezichtigen. In een deel van de abdij is een museum ingericht waar een goed beeld van de geschiedenis wordt gegeven en mooie kunst- en gebruiksvoorwerpen zijn tentoongesteld.

Aan het einde van het museumdeel is een geweldige "feest"-zaal, waarna men buitenom en via een stijlvolle bibliotheek in de rijke barokke abdijkerk komt. De kerk kan gemakkelijk de titel "kathedraal" dragen. Opvallend is de rijk versierde gouden preekstoel. Daarnaast is het grote plafondfresco de moeite waard.


Wenen

HundertwasserDeze geweldige stad aan de Donau hebben we eigenlijk maar heel kort kunnen bekijken met een uitgebreide stadsrondrit langs alle bekende bezienswaardigheden. Natuurlijk hebben we even rondgelopen bij het slot Belvedere en ook de bijzonder behuizing van Hundertwasser bekeken.

Na de lunch was er de rondleiding door slot Schönbrunn, waar we 40 kamers hebben gezien. De pracht en praal en overdaad van de adel van die tijd komt weer overdonderend over je heen. Hoe heeft het allemaal kunnen bestaan en heeft de arme burger het uitgehouden.

filmpjeEen bijzonder leuke ervaring was het concert 's avonds in Palais Eschenbach. Klein gezelschap, kleine zaal, prima kwaliteit. Natuurlijk met de Radetzkymars.


vissersbastion

Boedapest

Bij een vorig bezoek aan Boedapest was het deel Boeda met het Vissersbastion en de Matthiaskerk er niet van gekomen. Dat hebben we nu dus als eerste bezocht met de stadstour. We waren niet de enigen, maar gelukkig was alles goed te zien. Zeker het interieur van de Matthiaskerk.

Op eigen gelegenheid zijn we naar het museum voor toegepaste kunst geweest. Dit gebouw had de vorige keer onze aandacht getrokken. De restauratie is helaas nog niet veel opgeschoten. Te weinig EU-subsidie denk ik.
Verder nog het Etnografisch museum, alleen al vanwege het prachtige barokke gebouw.
Graag hadden we ook de binnenkant van de grote synagoge bekeken, maar het was zaterdag, dus helaas gesloten.


Astronomische klokPraag

Zowel de bovenstad als de benedenstad hebben we uitgebreid bezocht. Het prettige van Praag is dat alle bezienswaardigheden in beide delen van de stad erg geconcentreerd zijn. Dat scheelt een hoop gesjouw. Het nadeel is dat er dan veel mensen op dezelfde plek zijn. Zeker als het zo gruwelijk druk is als tijdens ons bezoek.

De burcht in de bovenstad is, zeker met de kathedraal, echt de moeite waard. Bovendien heb je er een mooi uitzicht over de rest van de stad. De Karelsbrug, die beide oevers van de Moldau verbindt, is een fraai stukje oude architectuur, maar helaas verworden tot een toeristische kermis met allerlei souvenirstalletjes en straatartisten.

In de benedenstad is alles te vinden op en rond het Oude Stadsplein. De toren met het astronomisch uurwerk is de grote trekpleister.

Persoonlijk vonden we het wel bijzonder om koffie met gebak te gebruiken in het Municipal House. Werkelijk een art nouveau juweeltje.


 

 

© G.M. van Gool