Europa  

Turkije

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

   
mei 2000

KoningsreliefHattussas

Na de voorwerpen bekeken te hebben in het Anatolisch Museum in Ankara zijn we nu op de plek waar de Hettieten geleefd hebben ongeveer 2000 jr voor Chr.

In het heiligdom Yazilikaya (beschreven rots) zijn reliëfs in de rotswanden te zien uit de 13e eeuw voor Chr. Deze zijn aangebracht in opdracht van koning Tudhaliya IV.

De vroeg-Hettitische nederzettingen zijn nog goed herkenbaar met de zware dubbele muren, waarin fraaie poorten zijn aangebracht zoals de Leeuwenpoort en de Koninklijke poort. Onder de wal rond de nederzetting is nog een tunnel, Yer Kapi, in goede staat.


Cappadocie wandelingCappadocië

Onze eerste stopplaats is Avanos dat bekend is om zijn keramiek. Een potterie bezocht welke in feite in een grot was ondergebracht. Beroemd zijn de prachtige handbeschilderde wandborden.


Door naar Ürgüp een toeristisch plaatsje. Hier zijn nog goed de rotswoningen te zien die deels ook nog bewoond zijn. Vanuit hier hebben we onze verdere tochten ondernomen naar Göreme om het openluchtmuseum te bezoeken. Dit is een oud kloostercomplex uit de 10e tot de 13e eeuw (Byzantijnse- en Seltsjoekperiode). Er zijn vele fascinerende en schitterende fresco’s te zien.
Ook verschillende bouwwerken, deels in de rotsen opgenomen, zijn bijzonder.

Vanuit Göreme hebben we een wandeling gemaakt naar Zelve. Dit was werkelijk een schitterende tocht door een fascinerend landschap. De erosie van eeuwen wind en water hebben de meest grillige vormen in de zachte steen aangebracht. Natuurlijk zie je ook weer oude rotswoningen. Een goede plek om even uit de zon te rusten en wat te eten.


Konya

Onderweg gestopt in Derinkuyu. Hier is een ondergrondse stad te bewonderen die wel 8 verdiepingen heeft. Alles is voorzien onder de grond, voorraadruimtes, stallen voor het vee, keukens en zelfs sanitair! Heel bijzonder. Deze stad werd bewoond door Christenen in geval van vervolging door Byzantijnen en andere groeperingen.

We hebben overnacht in Ihlara waar we ook een wandeltocht door de gelijknamige canyon hebben gemaakt.
Op de weg tussen Aksaray en Konya de beroemde Sultanhani Caravanserai uit 1229 bezocht. Zeer de moeite waard.

Derwisj dansers

Konya is een van de oudste bewoonde Turkse steden. Het was de hoofdstad van de Seltsjoek Turken in de 12e en 13e eeuw. Het was een van de grootste culturele, politieke en religieuze centra. In die periode werd een Sufi-orde gesticht die wij kennen als de dansende Derwisjen.
De Alaeddin-moskee (1220) en de Karatay-medresse (1250) domineren nog de skyline van de stad. De Koranschool wordt thans gebruikt als museum.


Aspendos

Het Aspendos theater is gebouwd tijdens de regeerperiode van Marcus Aurelius
(168-180). Er worden nog steeds opvoeringen gegeven vanwege de goede staat waarin het theater verkeert.

Antalya HadrianuspoortAntalya is een leuk havenplaatsje en de Hadrianuspoort uit 130 een fraai bouwwerk dat rijk versiert is met reliëfornamenten van bloemen, vruchten en leeuwenkoppen.

In Termessos zijn vooral de her en der verspreide sarcofagen opvallend.
Het lijkt of ze door een reuzenhand over de hellingen gestrooid zijn. Interessant zijn de soms nog zeer duidelijk leesbare inscripties.

De kerk van St. Nicolaas is natuurlijk de bezienswaardigheid van Myra, waar we dan ook het graf van de goedheiligman bezichtigd hebben. Vlakbij ligt Demre waar imposante rotsgraven te zien zijn.


SaklikentkloofKash

In Kash hebben we heerlijk uitgerust en een ontspannen boottocht gemaakt. De verdronken steden vielen een beetje tegen. Niet veel van te zien.
Xanthos was de grootste stad van het Lycische rijk. Van de overgebleven ruines is het z.g. Harpijen-monument uit 480 v. Chr. het meest opvallend.

 

Het lopen van een deel van de Saklikent kloof was een avontuurlijke onderneming en een geweldige ervaring. Grote delen waden door het water en opletten dat je niet in een gat stapte, want dan was je tot je oksels nat. Het rotsmassief om je heen en het af en toe kolkende water maken het tot een fantastische belevenis.


Oludeniz (Ölü Deniz) is bekend om zijn prachtige ligging aan de kust. Hier hebben we een wandeling ondernomen vanaf de spookstad Kaya Köy door de Kaya-vallei terug naar Oludeniz. Eigenaardige ervaring al die verlaten huizen en gebouwen.


Aphrodisias

Het ovale stadion van Aphrodisias was het grootste in de antieke wereld. Het bood plaats aan ca. 30.000 bezoekers. Verder is de locatie bekend, zoals de naam al aangeeft, om de speciale Aphrodite-beelden.

De kalkformaties van Pammukale vielen nogal tegen. Veel is er door het massatoerisme vernield. De warme bronnen zijn nog wel heel behaaglijk.

Efeze CelsusbibliotheekHet museum in Efeze laat al een schat aan beelden en voorwerpen zien die werkelijk uniek zijn. De resten van de plaats zelf slaan echter alles. Er is zoveel in zo’n goede staat te zien, met de Celsusbibliotheek natuurlijk als hoogtepunt. Helaas waren de woningen met de fraaiste mozaïeken wegens restauratie gesloten.
Maar er bleef genoeg over om je aan te vergapen.


Pergamon

Pergamon was lang een concurrent van Alexandrië. Zelfs zodanig dat Egypte de export van papyrus verbood. De Trajanustempel en het Zeusaltaar zijn nog fraaie overblijfsels. Ook het zeer stijl oplopende theater is een bijzonderheid.

Asklepion is natuurlijk bekend om zijn verbondenheid met de geneeskunst. Het is gesticht in ca. de 4e eeuw v. Chr. Toen al werd er een combinatie van fysieke geneeskunde en psychotherapie toegepast, zoals combinaties van droomanalyse, suggestie met zon- en waterbaden en plantensappen.

het paard van Troje

 

Troje is natuurlijk vooral bekend vanwege de Ilias van Homerus met de strijd tussen Hector en Achilles. Het beroemde paard is nu nagebouwd volgens een hedendaagse interpretatie. De opgravingen stellen niet zo veel voor.

 


Bursa is een fraaie oude stad met veel Turkse (Arabische) historie. We hebben ons laten verleiden tot een bad in een van de oudste Hammannen van Turkije. Fraai marmer met een eeuwenoude sleet. Flinke schrob- en kneedbeurt gehad. De dames, aan de andere zijde, ook.


Istanbul

Istanbul is een geweldige metropol waar echt oost en west elkaar ontmoeten. De bazaar is daar een prima voorbeeld van.
Een handelsplek die zijn authentieke uitstraling behouden heeft.

In het Top Kapi paleis is veel te zien van de pracht en praal waarin de oude Moorse heersers leefden. Prachtige mozaïeken en gebrandschilderde ramen. Curieus is de waterpartij in de slaapkamer van de sultan die de intieme geluiden moest overstemmen.

CisterneDe Aya Sofia is vooral imponerend door zijn enorme afmetingen. Hij kan zonder probleem concurreren met de St. Pieter. Nog een fraai mozaïek bekeken met o.a. keizerin Irene. (Toen al)

De Blauwe Moskee en de Sultan Ahmet Moskee zijn ook zeer fraai gedecoreerd en groots opgezet. De architectuur is bijzonder verfijnd.

Bijzonder in Istanbul is de ondergrondse Cisterne. Dit is een Byzantijns waterreservoir, aangelegd door keizer Justinianus als noodvoorziening in tijd van belegering. Het reservoir is prachtig aangelegd met bewerkte pilaren en fraaie bogen. Diverse beeldhouwwerken, waaronder mooie Medusakoppen, completeren het geheel. Momenteel heeft men het voorzien van passende sfeerverlichting en muziek voor de bezoekers.

 

© G.M. van Gool