Europa  

Scandinavië

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm
 

       Hoogtepunten

  Disentis
   
juni - juli 1977

Finland

Pergamon museumHelsinki

De rondreis door Scandinavië had als hoofddoel de Noordkaap. Vanwege het bijzondere karakter van de reis, veel rijden weinig comfort, werd besloten deze kampeerreis alleen met de mannen van de gezinnen te maken, Eddy, Cor en Gerard. De vrouwen en kinderen gingen naar het strand in Blankenberge. Tijdens de reis hebben we 'en passant' enkele Philips-collega's van Cor bezocht. Zo ook in Helsinki.
Na ontvangst op de fabriek werden we rondgeleid door Helsinki en Espoo. Tevens zorgde onze gastheer Vita voor de reservering van enkele "hytte" verderop in Finland waar we nog veel plezier aan zouden beleven. Bij de familie Dahlgren was het wel een bijzonder gastvrije ontvangst. Eerst werden we ingewijd in de Finse saunacultuur, waarna een geweldige barbecue klaar stond. Na een luxe nachtrust, die we nog lang zouden ontberen, en een uitgebreid ontbijt gingen we goed uitgerust op weg naar onze volgende halteplaats.


KulturforumLemmenjoki

Lemmenjoki is een groot nationaal natuurpark in Noord-Finland. Hier had Vita voor ons een geweldige traditionele Finse blokhut gereser-veerd. Helemaal origineel met volle boom-stammen gebouwd. Je moest er met een bootje naar toe en lag dus echt midden in de natuur.
filmpjeBij de blokhut was ook een, in dezelfde stijl gebouwde, sauna die met hout-blokken gestookt moest worden. Daar hebben we, na onze opleiding in Helsinki, natuurlijk gretig gebruik van gemaakt.


Noorwegen

Berliner beerNoordkaap

Het hoofddoel van onze reis was bereikt. Daar hadden we al die kilometers voor afgelegd en alle ontberingen voor doorstaan. Maar ach, de beloning viel een beetje tegen. Het zat potdicht van de mist dus was er niets te zien. Gelukkig waren er foto's en ansichtkaarten in overvloed waarop we uitgebreid konden zien wat we niet konden zien.
Verderop tijdens de reis zou dit gemis helemaal goed gemaakt worden door de geweldige natuur die Noorwegen te bieden heeft.
Na een bibberkoude nacht hebben we dit onherbergzame oord dan ook maar snel verlaten en zijn richting het zuiden ingeslagen.
 


vergezichtLyngenfjorden

Als je over de hoge bergrug rijdt in Noorwegen krijg je regelmatig imposante vergezichten voor je ogen. De natuur laat hier duidelijk zien wie het voor het zeggen heeft en geeft je dat gevoel van een miezerig onbetekenend schepsel in deze omgeving. Desalniettemin is de indruk over-weldigend en van een waanzinnige schoonheid.
Verderop tijdens de reis zullen we nog veel andere fantastische manieren te zien krijgen waarop de Noorse natuur zich manifesteert.


swartissenSwartisen gletsjer

Een bezoek aan deze gletjser is zeker de moeite waard en goed te doen vanuit Mo i Rana. Het vraagt wel om een flinke wandeling over de afgesleten rotsen om er te komen.
Natuurlijk is het een geweldig gevaarte wat je ziet, maar ook deze gletsjer trekt steeds verder terug. Zijn naam doet hij eer aan door de zwarte zweem die er over ligt. Het lijkt wel roet.
Af en toe breken grote stukken ijs af die dan met donderend geraas in het water vallen. Dichtbij zie je mooie ijsgrotten waar door de zon een blauwe gloed in ontstaat.
Op de foto lijkt het alsof ik tot mijn knieën in het water sta, maar dat is gelukkig niet zo. Je kunt op verschillende plaatsen heel dicht bij de gletsjer komen en ook in de ijsgrotten gaan. Wel oppassen dat er dan niet net een stuk afbreekt waardoor de grot afsluit!
De gletsjer is de tweede grootste van Noor-wegen en bestrijkt een oppervlakte van
ca. 400 km2. Om te voorkomen dat het smelt-water een grote overstroming zou veroorzaken is een tunnel van 2,5 km. gemaakt waar het water door kan afstromen.


gamle trondheimTrondheim

Met Trondheim hebben we een van de grote steden van Noorwegen bereikt. Dat heeft diverse voordelen. Je kunt wat gemakkelijker dingen kopen die je prettig vindt, bijvoorbeeld een biertje. Ook is er vaak wat meer te beleven en te zien. Hier hebben dan ook de kathedraal van Nidaros bezocht die al een lange historie kent. Ook het 'gamle Trondheim' is met zijn oude houten huizen de moeite waard. Ongeveer hetzelfde zagen we terug in het "Bryggen" van Bergen.


 

© G.M. van Gool