Europa  

Rusland

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm
 

      Hoogtepunten

   
mei 2008

op het Rode PleinMoskou

Moskou behoort bij de top van de wereldsteden. Natuurlijk mede door de 11 miljoen inwoners. Maar vooral toch door de ontwikkelingen na de perestrojka van Michail Gorbastjov. In Moskou zijn de veranderingen gigantisch. In de chaotische periode van Boris Jeltsin hebben slimme jongens zich enorm kunnen verrijken. Vladimir Poetin heeft alles weer een beetje onder controle weten te krijgen. Toch rijzen de peperdure appartemententorens als padden-stoelen uit de grond. Een flatje voor 10 à 30 duizend dollar per vierkante meter liegt er niet om. Moskou is dan ook een behoorlijk dure stad met alle luxe die je kunt bedenken.

 

Gelukkig zijn de fraaie bezienswaardigheden nog volledig te bezoeken.
Bekend natuurlijk het Kremlin met het Rode Plein en de Basilius kathedraal. Trouwens, de Russisch Orthodoxe Kerk wordt weer behoorlijk de ruimte gegeven, die ze dan ook volledig grijpen.
Een bijzondere ervaring vond ik de kunstzinnige metrostations. Alleen al daarvoor zou je met de metro gaan.
Een extraatje was de vliegende parade op de "dag van de overwinning"
(tweede wereldoorlog), 9 mei.


Suzdal wandelingSuzdal

Vanuit het hectische Moskou is het in Suzdal alsof de klok even is terug gezet. Dat wordt ook bewust zo gehouden vanwege de historische waarde.
Van de 12e tot in de 17e eeuw was Suzdal een van de belangrijkste steden van de Gouden Ring. De vele kerken en kloosters getuigen daar nog van.
De reden van de vele kloosters is ook bekend. Volgens de regels van de kerk was een huwelijk voor het leven en scheiding onmogelijk. Uitzondering was als de vrouw zich geroepen voelde om in het klooster te gaan. Dus lieten de edelen in die tijd een klooster bouwen en volgden de vrouwen hun “roeping”, waarna er weer getrouwd kon worden.
In de steden van de Gouden Ring zijn diverse van deze kloosters te bewonderen. Met de nieuwe vrijheden worden ook steeds meer kloosters weer actief. Soms worden hierdoor de bezoekmogelijkheden beperkt. Dat zal nog wel gaan toenemen. Wel worden hierdoor veel van deze gebouwen gerestaureerd die in de sovjettijd waren verwaarloosd.

Ook zijn hier goed de specifieke Russische houten huizen te bewonderen. De raamkozijnen zijn meestal met fraai houtsnijwerk omlijst.


KremlinRostov the Great

In het Kremlin zijn diverse kerken opgenomen welke allemaal met bijzonder fraaie fresco’s zijn uitgevoerd. Hier is goed te zien hoe de vroegere vesting met de kerken is geïntegreerd.
Typisch hier zijn ook de iconostases uitgevoerd in steen.

Mooie fresco’s hadden we al gezien in het klooster in Kostroma.filmpje Daar werden we getrakteerd op een mooi concertje van een zanggroep van vijf mannen die geweldig klonken in de akoestiek van de hal van het klooster.
De bedoeling was natuurlijk dat je hun cd kocht. De moeite waard.

Bekend is ook de klokkentoren van Rostov met een van de mooist klinkende carillons van Rusland.


Smolnij-kloosterSt. Petersburg

Wat een geweldige stad! Brede boulevards, mooie winkels, fraaie gebouwen, gezellige terrassen. Het voelt als Parijs. Daarbij nog de vele waterwegen, wat het tot het Venetië van het Noorden maakt.

Natuurlijk zijn er ook de nodige bezienswaardig-heden.
De Opstandingskerk is natuurlijk erg bekend. Maar ook het Isaakievskajaplein met de Isaakskathedraal en het ruiterstandbeeld van Nicolaas 1.
Het Smolnyj-klooster is zeer fraai om te zien en in de avond natuurlijk een ballet-voorstelling bezoeken in het befaamde Mariinski-theater. Het uitzicht over de Neva met langs de kade het beroemde winterpaleis.

De Hermitage is een verhaal apart. Het gebouw op zich is van buiten en van binnen een belevenis. De rijke versieringen in allerlei vormen zijn overweldigend.
Bij de tentoongestelde kunstwerken sta je je verstand te verkijken. Hoe is het mogelijk dat dit allemaal op een plek bij elkaar gebracht is.
Dit is niet te beschrijven. Je moet het persoonlijk gezien hebben.

Het zomerpaleis van Catharina is ook zo’n gigantisch barok monument. De rijkdom van de tsarendynastieën, ten koste van het volk, druipt er van af. Niet onbegrijpelijk dat Lenin daar een einde aan wilde maken.
 

 

© G.M. van Gool