Europa  

Romantische
Strasse

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

     Hoogtepunten

 

lissabon
   
augustus 2016

marienbergWürzburg

Deze stad heeft vele bezienswaardig-heden en een levendige binnenstad waar veel te doen is.
Een van die bezienwaardigheden is de vesting Marienberg, die hoog boven de stad uittorent. Vanaf de vesting heb je prachtige uitzichten over de stad.
In de stad zijn een aantal kerken die ieder een zeer verschillende stijlperiode vertegenwoordigen. Ze zijn alleen daarom al een bezoek meer dan waard.


Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg is een van de pareltjes van de Romantische Strasse. De stadmuur met de markante toegangspoorten en torens zetten je meteen terug in de tijd waarin ze gebouwd zijn. De vele vakwerk-huizen helpen daar goed aan mee, al hebben die wel een erg hoog Hans & Grietje-gehalte. Afijn, het geheel geeft inderdaad wel een romantische sfeer.

Natuurlijk waren hier de bekende Rothenburger sneeuwballen in alle soorten te verkrijgen. We hebben de verleiding kunnen weerstaan om ze te eten. In plaats daarvan een traditionele apfelstrudel.

Een bijzondere verrassing was de Franciscanerkerk. De afwijkende inrichting deed ons denken aan orthodoxe kerken met een iconostase. Ook hier een hoofdgedeelte met een deels houten wand met religieuze beschilderingen. Daarachter een soort kapel met een apart altaar. Veel onderdelen van het interieur zijn origineel middeleeuws.


BambergBamberg

Een echte studentenstad, je ziet dan ook veel jongenlui. Er zijn veel dingen te bewonderen die hun oorsprong hebben in de lange en belangrijke geschiedenis van de stad.
Kenmerkend daarvoor is natuurlijk de Bamberger Dom met daarbij het Bischoppelijk Paleis. Het wordt duidelijk dat hier een machtscentrum van de katholieke kerk gevestigd was. Het wordt zelfs het Rome van het Noorden genoemd. In de rozentuin van het paleis kun je heerlijk zitten en genieten van het uitzicht.

Het Altes Rathaus is weer een juweeltje van de oude Duitse barokke architectuur met de typische Zuid-Duitse vakwerkgevels. Ook de beschildering van de buitenmuren is opvallend.


 

 

© G.M. van Gool