Europa  

Portugal

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

 

douro
 
logo
   
augustus - september 2014

PortoPorto

Wat een geweldige stad. De bepalende gebouwen, vooral de kerken en kathedralen, laten zien dat de welvarendste periode van Porto in de Barok lag. De overdadige versieringen met vele tierelantijnen en goudbekleding zijn alom aanwezig. De kerk Santa Clara was in dat opzicht een onverwachte verrassing.
Het station is een bijzondere uitzondering met de specifieke Portugese "azulejos" van historische taferelen.

Maar ook de volkswijken met smalle straatjes en typisch Portugees betegelde voorgevels zijn erg charmant. De stad leeft door de drukte op straat met veel terrasjes die goed bezet zijn. Zeker op de kade onder bij de "Ponte Louis I" is het een gezellige en kleurrijke boel met de leuke gevels van de bovenliggende huizen. De brug op zich is al de moeite waard door zijn bijzondere stalen constructie "a la Eiffel".

Aan de overzijde van de rivier in Vila Nova de Gaia staan de robuste porthuizen van alle wereldberoemde namen waar de port gemengd wordt en rijpt in opslag.


landschapDouro

De kern van deze reis was natuurlijk de cruise over de Douro. Vanaf Porto tot aan de Spaanse grens en weer terug.

Afgezien van de geweldige verzorging aan boord met heerlijk relaxed verblijf aan dek in een gemakkelijke stoel en een lekker wijntje binnen handbereik, was het landschap dat zich langs de Douro ontvouwde fantastisch. Afwisselend beboste hellingen en terrassen met weidse wijngaarden. Ook de diverse sluizen die gepasseerd moesten worden waren een spectaculaire ervaring door de grote hoogtes die overbrugd werden en de snelheid waarmee dat gebeurde.

filmpje Verder werden we aangenaam bezig gehouden met interessante voordrachten of met een werkelijk wervelende show van een folkloristische muziekgroep.


kathedraalSalamanca

Daar waar de Douro de grens vormt met Spanje vertrekken we per bus naar Salamanca. We gaan door de streek "Castilla y León" waar we grote haciënda's zien met veel koeien voor de vleesproductie.

Salamanca is een van de oudste universiteits-steden van Europa. Ook hier lag de bloeitijd in de Barok. Dat komt weer vooral tot uiting in de kerken en kathedralen, want in die periode was de macht natuurlijk geconcentreerd in de katholieke kerk. Desalniettemin kan je met gemak uren doorbrengen in de kathedraal om alle fraaie uitingen van de kerkelijke barokke kunst en architectuur te bekijken. Zeer de moeite waard!

Ook met een gewone wandeling door de stad krijg je echt het gevoel door de oude geschiedenis te lopen. De bouw van de huizen en andere gebouwen evenals de vorming van de oude stad met smalle kronkelige straatjes voeren je terug in de tijd.

filmpje Als afsluiting nog een toeristische show met flamenco. Het gaf een aardig tegenwicht aan de Portugese fadomuziek die natuurlijk meer aan bod kwam deze reis.


 

 

© G.M. van Gool