Europa  

Parijs

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

 
   
september 2009

friesen met boogschutters, ca. 500 b.c.Louvre

Het Louvre is zo ontzettend groot dat je meerdere bezoeken nodig hebt om het een beetje te bekijken.
Gezien ons verblijf van enkele dagen in Parijs was dat dus niet mogelijk. We hebben een keuze gemaakt.
Gelukkig hebben we tijdens vroegere bezoeken aan Parijs al veel gezien van de collectie.

 

Vanwege onze reis naar Syrië en Jordanië in 2005 hebben we besloten vooral het gedeelte over Mesopotamië en Iran te bezichtigen. Veel mooie beelden gezien waarvan we de vorm herkenden. In het museum van Damascus zijn ook veel voorwerpen uit de omgeving van Mari tentoon gesteld.

Natuurlijk toch nog even langs de Mona Lisa gelopen. Maar ach, wat een drukte. En al die toeristen staan op een kluitje voor het schilderij, terwijl men nu juist een mooie gebogen looproute er langs gemaakt heeft. Dan kan je de crux van het schilderij ervaren, n.l. dat ze je steeds blijft aankijken als je er langs loopt.


Sainte-Chapelle, detail raamSainte-Chapelle

Hier zijn we nog niet eerder geweest. Waarschijnlijk vanwege de drukte. Als er een lange rij staat heb ik het wel gezien. Daarom nog nooit op de Eiffeltoren geweest. We zijn vroeg vandaag en hoeven niet lang te wachten. Wel al je spullen door het röntgenapparaat.

De gebrandschilderde vensters zijn prachtig. Je kan er van alles over zeggen, maar kijken zegt het meest. Gelukkig hebben we mooi weer en dat zorgt voor veel licht achter de ramen. De kleuren komen nu schitterend tot hun recht.


La Defense,  Grand ArcheLa Defense

Ook dit nieuwe gedeelte van Parijs hadden we alleen nog van een afstand gezien. Hoog tijd dus om het eens van dichtbij te bekijken.
Het is zonder meer indrukwekkende architectuur. Natuurlijk van zeer moderne snit. Men komt dan toch snel uit op grote glasgevels.
Le Grand Arche heeft iets bijzonders. Heel speciaal om met de lift het dak in te schieten, maar om alleen daar nu € 10,- voor te betalen. Het was erg heiig en dus weinig zicht. We zijn beneden gebleven.


de slinger van FoucaultPantheon

Het Pantheon hadden we alleen nog van de buitenkant bekeken. Nu ook van binnen. Het is best de moeite waard. De Fransen zijn wel erg over hun nationale helden te spreken. Maar dat wisten we al.
De Foucaultslinger is bekend en op meer plaatsen in de wereld te bewonderen. Hier is het toch speciaal omdat hij hier voor het eerst uitgedacht en getest is. Het heeft een deel van de wetenschap een andere wending gegeven.
Vanaf de rondgang op de koepel heb je een mooi uitzicht over heel Parijs.


 

 

© G.M. van Gool