Europa  

Lissabon

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

     Hoogtepunten

 

lissabon
 
 
   
september 2015

PortoRossio / Baixa

Lissabon heeft de allure van een wereldstad en hoofdstad van het land. De stad is dan ook ingericht met brede avenidas en grote pleinen.

Het is een genoegen om de bomenlaan van de Avenida Liberdade af te wandelen vanaf het grote centrale 'Praça do Marquês de Pombal' naar het 'Praça dos Restauradores'. Vandaar loop je vanzelf op het volgende plein 'Praça de Dom Pedro IV'. Door de sjieke wijk Baixa loop je naar het 'Praça do Comércio'. Op deze plek stond vroeger het koninklijk paleis. Nu is het een grote vlakte. Op al deze pleinen staan grote monumenten en standbeelden van de helden van Portugal. Op het 'Praça do Comércio' is een triomfboog, de 'Arco da Rua Augusta', opgenomen in de omringende bebouwing. Natuurlijk ook weer ter meerdere glorie van de Portugese helden.

Maar daarnaast zijn er ook juweeltjes uit de oude architectuur te zien, zoals het 'Teatro Eden', het 'Estação de Caminos de Ferro do Rossio' en de 'Elevador de Santa Justa'.


landschapAlfama / Castelo de São Jorge

De smalle steegjes van de wijk Alfama zijn heerlijk om in rond te dwalen. Steeds weer word je verrast met mooie doorkijkjes, schitterende besloten pleintjes, met vaak een klein kerkje.

Het is wel veel klimmen en dat is niet altijd even gemakkelijk, want Lissabon is bestraat met een minivariant van onze kinderkopjes. Toch hebben we daar dames met stiletto hakken rond zien wandelen die er niet om logen.

Alfame is bekend om de vele restaurantjes en cafeetjes, in velen waarvan 's avonds Fado voorstellingen gegeven worden. Wel reserveren, want het zit vaak vol.


Midden in Alfama ligt het 'Castelo de São Jorge'.

casteloDe eerste versterkingen op deze heuveltop dateren uit de tweede eeuw voor Christus maar archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat hier al mensen woonden in de zesde eeuw voor Christus en mogelijk zelfs eerder. De heuvel werd gebruikt door lokale Keltische en Iberische stammen maar ook andere volkeren (Feniciërs, Grieken en Carthagen) lieten er hun sporen na. Later vestigden er zich Romeinen, Sueben, Visigoten en Moren op de plaats waar nu het kasteel staat.

 


Aan het einde van de 14de eeuw, werd het kasteel gewijd aan Sint-Joris door João I die getrouwd was met de Engelse prinses Philippa van Lancaster. Sint-Joris, die meestal wordt afgebeeld terwijl hij een draak bevecht, is populair in beide landen.


kathedraalEsquina de Alfama

Ook wij hebben natuurlijk een Fado avond bezocht. We hebben gekozen voor een restaurant, 'Esquina de Alfama', waar nog op een volkse manier door semi-professionals wordt opgetreden.

We werden verrast door de onorthodoxe manier waarop werd opgetreden. Vaak zien we alleen een solist die zingt, begeleidt door de Portugese- en de akoestische gitaar. Hier werd met contrapunt gezongen. Meerdere zanger(e)s(sen) zongen naar elkaar of met elkaar.

filmpje Het was een bijzondere ervaring onder het genot van lekker eten en een goed glas.
Een speciale verrassing voor de verjaardag van Janny maakte het feest compleet.


kioskBairro Alto

Ook deze wijk bestaat uit vele oude steegjes en straatjes met af en toe een pleintje waar je dan zo'n oude kiosk, soms meer dan honderd jaar, treft, waar je een kop koffie kunt drinken. Vaak is er ook nog een klein terras bij om even op je gemak te zitten.

Aan de buitenkant van de wijk zijn 'miradouros' waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Daar is goed te zien dat Lissabon een stad is gebouwd op heuvels.

Overdag is het allemaal rustig aan, maar
's avonds zijn de restaurants en cafés open en worden volop bezocht. Het is er een levendige en gezellige bedoening.

brasileiraEen plek waar je zeker een kop koffie moet gaan drinken is 'A Brasileira', een café van ook al meer dan honderd jaar oud. De sfeer en inrichting nemen je zo mee terug in de tijd.

Op het terras voor de de deur kan je nog even plaats nemen op de stoel naast de schrijver Fernando Pessoa voor een gesprekje, al zal hij weinig terugzeggen.


torre de belemBelém

Belém ligt een stukje weg van het centrum van Lissabon. Je moet dus met de bus of tram. Kijk goed uit dat je de juiste neemt, want anders moet je onderweg overstappen en dat betekent wachten.

Dat Lissabon en de periforie momenteel populair zijn bij de toeristen hadden we al gemerkt, maar dit spant de kroon. De bus en de tram er heen zaten al mudvol, hier is het echter echt een gekkenhuis.

hendrikLange rijen voor alle bezienswaardigheden, dus houden we het voornamelijk op bezichtiging van de buitenkant. Te beginnen bij het monument 'Padrão dos Descobrimentos' met Hendrik de zeevaarder. Bij de 'Torre de Belém' staat eveneens een lange rij.

Op de terugweg is het wel mogelijk om eenvoudig de kerk 'Santa Maria de Belém' binnen te gaan, waar onder andere de sarcofaag van Vasco da Gama te vinden is. De kerk maakt deel uit van het complex 'Palacio de Belém' met ondermeer het Hiëronymietenklooster 'Mosteiro dos Jerónimos'.
Het bijbehorende museum heeft echter weer een wachtrij van een half uur. Daar willen we onze tijd niet mee verdoen, dus vertrekken we richting hotel. In een overvolle bus, maar gelukkig wel in één ruk.


zeeotterParque das Nações / Oceanário de Lisboa

Het park van de wereldtentoonstelling van 1998 is nog steeds intact en wordt druk bezocht.
Vooral het 'Oceanário de Lisboa' is erg populair. Het is één van de grootste aquaria ter wereld met maar liefst 8.000 dieren van meer dan 500 soorten.

Een bezoek is dan ook zeer de moeite waard.
filmpjeEen bijzondere attractie is het voeren van de diverse vissen door duikers. Je ziet dat ze de routine kennen en buitelen zowat over de duikers heen.


 

 

© G.M. van Gool