Europa  

Cyprus

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm
 

      Hoogtepunten

 

 
   
juni 2012

Karavanserai Büyük Han met moslimschrijnNicosia

Cyprus is een verdeeld eiland. Noord-Cyprus, het deel waar wij zijn geweest, is Turks en het zuidelijke deel is Grieks.
Bizar is dat de grens tussen Noord en Zuid dwars door Nicosia loopt, de hoofdstad van beide delen van het eiland.
De grens tussen beide delen van het eiland is een strook land die door de Verenigde Naties wordt gecontroleerd. Dit is de groene lijn.
Veel oude katholieke kathedralen in Noord-Cyprus zijn omgebouwd tot moskee. Zo ook de Selimamoskee, de oude St.-Sophiakathedraal.
Fraai gerestaureerd en omgebouwd tot toeristische winkelpromenade is de oude karavanserai, Büyük Han met een moslimschrijn op de binnenplaats.


Othello's toren, entreeFamagusta

Famagusta is een oude vesting, hetgeen goed te zien is aan de oude Venetiaanse vestingmuren.
Bijzonder is de citadel, Othello's Toren, zo genoemd naar het drama Othello van Shakespeare, dat grotendeels in Famagusta speelt.
In vroegere tijden werd hiervandaan de haven van Famagusta beschermd.
Ook hier tot moskee omgebouwde kerken.
Verder biedt de stad een vrij troosteloze aanblik. Men tracht nu toeristen te trekken met de, voor Cyprus, unieke zandstranden.
In de omgeving is het Romeinse Salamis, later het Byzantijnse Constantia, de moeite waard met fraaie restanten van plafondmozaïeken.


Camlibel, aquaductJeep safari

De jeep safari was zonder meer de leukste excursie van deze reis. Met twee jeeps en onze Engelse chauffeurs, c.q. gidsen, John en Rob gingen we de bergen in. De route over ongeplaveide weggetjes langs kleine dorpjes, oude onbewoonde kloosters en prachtige uitzichten. De informatie en uitleg met achtergrondverhalen was uitstekend en door beide heren doorspekt met die typische Engelse humor.

 

De lunch in het dorpje Camlibel was prima verzorgd met kipsate van de in ruime mate, in de Mesaoriavlakte, aanwezige mega kippenstallen.
Terug aan de kust konden we de warme voeten even af laten koelen in zee.


Kasteel Kyrenia

Kyrenia

De oude haven van Kyrenia is erg sfeervol, met oude, tot restaurant, verbouwde huizen en gezellige terrasjes aan het water.
Dé bezienswaardigheid is echter het kasteel, of beter gezegd fort. De buitenzijde ziet er indrukwekkend uit en is in goede staat. Aan de binnenzijde krijg je een goede indruk hoe dit fort gefunctioneerd moet hebben. Tevens is er het oudste, tot nu toe gevonden, scheepswrak in Europa te zien.
Met nog snel een koel glas bier op het terras hebben we ons verblijf op Cyprus af kunnen sluiten. Hetgeen overigens zeer welkom was bij temperaturen tussen de 35 en 40 graden die we deze week hadden.


 

 

© G.M. van Gool