Europa  

Centraal Europa

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm
 

      Hoogtepunten

Houten kerkje
   
mei - juni 2011

Polen

Detail KathedraalKrakau

In Polen is de economie, en daarmee de welvaart, flink gestegen na de toetreding tot de EU.
Het sterkst is dat te zien in het zuiden. Dus ook in Krakau.
Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De fraaie gebouwen uit de welvarende tijden voor het communisme zijn mooi gerestaureerd.
De stad bruist van leven en energie. Vooral de jeugd straalt dit uit. Ze zien er vrolijk en optimistisch uit, spreken Engels, zijn goed verzorgd en hebben plezier met uitgaan.
Polen hebben een sterk nationalistisch gevoel, hetgeen niet vreemd is na zoveel jaren in de geschiedenis dat zij zich hebben moeten voegen naar vreemde overheersing. Ook valt de zeer levendige Rooms Katholieke traditie op. Hier is de overleden Paus Johannes Paulus II (Karol Józef Wojtyła) allang heilig verklaard.

 


AuschwitzAuschwitz


Deze gruwelplek hoeft bij niemand nadere uitleg. Als je geconfronteerd wordt met de afschuwelijke misdaden die hier mensen zijn aangedaan gaat dit je bevattingsvermogen te boven. Hier wordt nog eens duidelijk hoe betrekkelijk het begrip beschaving is. Onvoorstelbaar dat mensen door indoctrinatie, propaganda en machtsbezit zich kunnen verlagen tot een niveau dat de basale intelligentie nog niet eens benadert.

 


Slowakije

Court Bisschoppelijk PaleisBratislava

Als hoofdstad van Slowakije is de geschiedenis van Bratislava nog maar zeer jong (1993). Ook Slowakije heeft een lange geschiedenis van o.a Hongaarse, Duitse en Russische overheersing.
Het oude centrum van Bratislava is mooi gerestaureerd en heeft zich ontwikkeld als toeristische trekpleister. De fraaie kerken en het mooie als museum ingerichte Aartsbisschoppelijk Paleis zijn de voornaamste attracties.
Op de heuvel torent de nieuw opgebouwde burcht boven alles uit.
Ook hier heeft de toetreding tot de EU zijn vruchten in cultureel en economisch opzicht afgeworpen.
Het toenemend toerisme uit West Europa is daar zeker mede oorzaak van.

 


Hongarije

MarkthallenBoedapest

De recente geschiedenis van Hongarije met een hoofdrol voor Boedapest zal vooral bij de oudere generatie nog vers in het geheugen liggen. Hier brak voor het eerst de opstand en het verzet tegen de communistische overheersing uit. De geschiedenis van deze opstand en de Russische overheersing is indrukwekkend in beeld gebracht in het “House of Terror”.
Verder is Boedapest natuurlijk een wereldstad met de allure van Parijs of St. Petersburg. Dus veel te zien! Men heeft nog wel veel werk om de verwaarlozing onder het communisme van het barokke culturele bezit teniet te doen.


Roemenië

Boekovina KloosterSuceava

Deze plaats ligt in de regio Boekovina en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan enkele bijzondere kloosters.
De kloosters zijn gebouwd als kleine vestingen die bestand waren tegen binnenvallende vijanden, rovers en ander gespuis.
De kloosters zijn vooral beroemd vanwege de beschilderingen aan binnen- en buitenzijde. De afbeeldingen bestaan uit Bijbelse taferelen die een vertellend karakter hebben t.b.v. de veelal analfabete bevolking.

Er wordt hard gewerkt aan conservering en restauratie van deze uitzonderlijke culturele erfenis.


 

 

© G.M. van Gool