Azië  

India
&
Nepal

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

   
oktober 1999

India

Qutab MinarNew Delhi

 

Direct na aankomst wordt je geconfronteerd met de cultuurshock. Mensen, en niet een paar, die op de middenberm, twee tegels breed, van de wegen zitten of liggen op een stuk karton. Daar slapen ze, daar handelen ze, daar bedelen ze. Als je je niet over de massale intense armoede, het aanhoudend gebedel en de smerigheid heen kunt zetten, kun je beter meteen rechtsomkeer maken.
In heel India loop je er voortdurend tegenaan.
Het is dan ook nogal verbijsterend dat men trots aankondigt thans meer dan 1 miljard!! inwoners te hebben. Bijna net zo veel als China!
Maaaar...., er is ook veel moois en bijzonders te zien in India. Onze reis heeft zich voornamelijk beperkt tot Rajasthan.


De Qutab Minar is een minaret uit de 13e eeuw en staat bij de oudste moskee en eerste Islamitisch bouwwerk in India, de Quwwat Ul Moskee. Hij is praktisch geheel uit rode baksteen opgetrokken. De moskee is gebouwd op oude fundamenten van een Hindoestaanse Vishnu tempel. Veel van de oude materialen zijn gebruikt bij de bouw. De met Hindoe motieven versierde pilaren zijn bijzonder fraai.

Bij het bezoek aan een Sikh-tempel moesten we allemaal een hoofddoek om en natuurlijk de schoentjes uit. De armen kunnen hier eenmaal per dag een maaltijd krijgen. Het was er druk met mensen vanwege de verjaardag van Mahatma Gandhi. Dat is een mooie gelegenheid om feest te vieren. We zullen in India nog vaak zien dat men van alles aangrijpt, in het Hindoeïsme, om een feestdag te creëren.

De Jama Masjid Moskee, de grootste in India, en het beroemde Rode Fort hebben we voornamelijk van buiten bezichtigd.


Krishna tempelMahansar

In Mahansar logeren we in het gedeeltelijk gerestaureerde oude Narayan Niwas fort. Sfeervol dus ook redelijk primitief.
Hier werden we getrakteerd op een Indiase muziek- en dansavond. De muziek en dans hebben die specifieke Indiase kenmerken. In de dansen wordt de vrouwenrol overigens ook door een man gedanst. Heel goed, want we kwamen er pas laat achter.
De volgende dag naar Ramgarh waar we de Chatris (paraplu) tempel bezochten. Deze is gewijd aan Hara Krishna en zijn vrouw Radna. Erg mooi met al die bogen en koepeltjes.

Door naar Fatehpur voor het bekijken van enkele Havélis. Dit zijn rijke koopmanshuizen uit de tijd dat de specerij-, stoffen-, indigo- en opiumhandel op zijn hoogtepunt was. De huizen zijn rijkelijk versierd met fresco's en ornamenten. Tegenwoordig zijn ze voor een groot deel tamelijk vervallen en worden door meerdere wat minder gefortuneerde families bewoond.


Bikaner

Het Junagarh Fort in Bikaner is zeer indrukwekkend. Zeker ook vanwege de historie van de bewoners van het fort uit de 16e en 17e eeuw. Alle vrouwen van de overleden heerser werden verondersteld ook de dood (sati) te verkiezen. De afdrukken van hun handjes bij de ingang van het fort dienen als bewijs van hun offer.
Het interieur van het fort is schitterend met rijke versieringen en decoraties.

Dwars door de Thar-woestijn naar Jaiselmer. Het fort hier is meer een grote ommuurde vesting. Binnen de muren is in feite een kleine woongemeenschap met overigens een prachtige Jain-tempel. Onze gids sprak uitstekend engels en wist veel te vertellen. Binnen het fort kon je jezelf echt in die oude tijd wanen.


creditcard acceptedJodhpur

Deze plaats ligt aan de rand van de Thar-woestijn. Vanuit deze plaats zijn we het platteland ingetrokken om diverse dorpjes te bezoeken waar men zo zijn eigen specialiteiten had. Ook de natuur onderweg met diverse antiloop-achtige was de moeite waard.

In het eerste dorp werd ons gedemonstreerd hoe opium gebruiksgereed gemaakt wordt. Allemaal hebben we een slokje van de oplossing mogen proeven. Niemand werd high. Dus erg verdund neem ik aan.
In het volgende dorp werd een weverijtje bezocht. Het weefgetouw zag er tamelijk primitief uit, maar de resultaten waren schitterend. Ook wij hebben ons laten verleiden om een kleedje te kopen. Natuurlijk hadden we niet voldoende contanten op zak. Geen probleem. In het zand haalde de "manager" een creditkaartmachientje te voorschijn uit zijn ruime pantalon.
Later hebben we in een dorpje geluncht in de schaduw op een kleed. Erg smakelijk en relaxed.

Aan de rand van Jodhpur ligt op een heuvel van ca. 125 mtr hoogte het Mehrangarh Fort.
Het is ook weer een grote vesting met diverse poorten die afgesloten kunnen worden in de weg om binnen te komen. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de stad met de blauwe gloed door alle blauw geschilderde huizen. In het fort is een museum ondergebracht. Daar hebben wij een mooie oude pentekening gekocht. Wel hard en lang moeten onderhandelen, maar voor een redelijke prijs meegenomen.


Jain tempel interieurUdaipur

Onderweg van Jodhpur naar Odaipur gestopt in Ranakpur waar een enorme Jain-tempel staat. Ongeveer 4000 mensen hebben er 63 jaar aan gewerkt. Van binnen is hij dan ook schitterend bewerkt men dat fijne beeldhouwwerk zoals je dat in de meeste Jain-tempels ziet. De priesters hier zijn van de hoogste kaste en hebben dan ook van de armoe geen last. Dat is te zien.

Udaipur is vooral bekend vanwege de zilversmeden en de miniatuur schilderkunst o.a. op zijde. Ook natuurlijk door het paleis in het meer waar een groot deel van de James Bond-film "Octopussy" is opgenomen.

Van Udaipur reden we naar het Roopangarh fort waar we overnachtten in een oud paleis van de maharadja. De kamer was dan ook koninklijk. 's Avonds was er soort poppenspel. Heel bijzonder. De volgende dag door naar Jaipur.


Jaipur

Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en heeft ca. 2 miljoen inwoners. De stad heeft een roze uitstraling omdat men alle huizen in die kleur heeft geschilderd voor een bezoek van de Prince of Wales en sindsdien zo gehouden.

Het Paleis der Winden (Hawa Mahal) is erg bekend maar is niet veel meer dan een gevel.Amber Fort

De andere beziens-waardigheid is het Amber Fort. Dit is weer zo'n fantastisch bouwwerk zoals we er nu al diversen gezien hebben. Je kan er op de rug van een olifant naar boven gereden worden. Het interieur van het fort is weer van een waanzinnige pracht en verfijnd kunstwerk.
De mozaïeken waarmee ingangspartijen en zalen versierd zijn laten je versteld staan. Die moeten met een enorm geduld en precisie aangebracht zijn.


Taj MahalAgra

Agra bezoek je eigenlijk maar om één reden en dat is de Taj Mahal. Dat is dan ook alleszins de moeite waard. Je moet er vroeg voor uit je bed. Maar als het helder is dan is de gloed van de opkomende zon op het marmer van een schoonheid die je nergens anders zo beleeft. Het is in feite een mausoleum en die uitstraling heeft het ook wel. Al moet er onmiddellijk aan toegevoegd worden; wel een mausoleum van een koningin natuurlijk. Het heeft iets vrouwelijks.

De volmaakte symmetrie is verbazingwekkend. Dat zet zich voort in de weerspiegeling in de vijver voor het gebouw.

Verder is er in Agra nog het Rode Fort te bezoeken. Dit fort past in de stijl van de forten die we al tijdens de rest van de reis bezocht hebben.


Dashaswmedh GhatVaranasi

Wat smerigheid, armoe, bedelaars en chaos betreft spant Varanasi de kroon van hetgeen we in India gezien hebben. Daarnaast is het denk ik ook de meest bijzondere en bizarre stad.
De ghats waar de mensen hun rituele wassingen in de Ganges doen. Drie maal onderdompelen, drie slokjes water drinken. Ik durf m'n hand nog niet in dat water te steken.
Ook de "burning ghats" waar de crematies plaats vinden maken veel indruk.
De wijze waarop dat gebeurt is voor de meeste
westerlingen toch wel een speciale ervaring.
Echt er aan wennen kan ik niet.


Nepal

Olifant safariChitwan National Park

 

Het park ligt over de grens in Nepal. We logeerden hier in lodges wat een passende sfeer gaf.

De volgende dag zouden we een jungletocht maken. Daarvoor moesten we met kleine bootjes, uitgeholde boomstammen, de rivier oversteken. Irene zag dat niet zo zitten en koos met enkele anderen voor de enige roeiboot. Helaas had die ook de meest onervaren stuurman. Ze voeren op een zandbank en de boot sloeg prompt om. Gelukkig alleen materiële schade.

Een dag later op safari op de rug van een olifant.
Dat was een geweldige ervaring.
Eerst door een stuk watergebied gewaad tot we bij een soort savanne kwamen.

Hier hebben we verschillende neushoorns gespot van zeer dichtbij. Later door het regenwoud weer terug. Irene heeft daar zelfs een luipaard gezien en even gevolgd.


Durbar SquareKathmandu

Nepal is een verademing na India. Rust, minder chaos, niet constant bedelaars die aan je arm trekken.
Daarbij is Kathmandu een aardige stad met een leuke toeristische wijk, Thamel.

Durbar Square is het historische centrum van de stad. Hier staan diverse oude, deels houten tempels met houtsnijwerk, waarvan de openlijke seksuele handelingen door de toeristen met valse westerse schaamte worden bekeken.
Hier staat ook het huis waar de befaamde kindgodheid de Kumari woont. Af en toe laat zij zich even zien voor de betalende toeristen.

Een bezoek aan de Swayambhunat (apen) tempel ging wel gepaard met een stevige klim naar boven. Als je bijna boven aan de trap was moest je ineens entree betalen. Heel slim bedacht.
Vanaf boven was er wel een fantastisch uitzicht over de stad. Hier een mooie "singing bowl" gekocht.

De Pashupatinath tempel is Hindoestaans. Er waren diverse "heilige mannen" te bewonderen.
Hier zijn ook verschillende "burning ghats". We waren getuige van de crematie van een klein kind. Dat was toch wel een indrukkwekkende ceremonie.

Verder hebben we natuurlijk de beroemde boeddhistische stupa Bodnath bezocht. Hier staat in een kleine ruimte een enorme gebedsmolen die Irene maar met moeite rond kreeg.


HimalayasNagarkot

Vanaf deze plaats heb je een geweldig uitzicht op de Himalayas, tenminste als het helder weer is. Wij hadden redelijk geluk.

De avond in Nagarkot was onvergetelijk. Aan een zijde ging de rode zon onder en aan de andere kant kwam de volle maan op boven de Himalayas. De rode/roze gloed van de zon over de besneeuwde bergtoppen werd langzaam vervangen door het bleke witte licht van de maan.

De volgende dag een prachtige wandeling gemaakt van Nagarkot naar Dhulikel.
's Ochtends de zon op zien komen over de Himalayas met de dalen nog in nevelen gehuld. Ook weer een waanzinnig mooi schouwspel. Langzaam kleuren de bergtoppen van roze naar wit, naarmate de zon verder opkomt.


Nyatapola-tempelBhaktapur

Dit is eigenlijk een museumplaats. Je moet dan ook entree betalen om het plaatsje in te mogen. Er zijn wel verschillende mooie oude tempels en gebouwen te zien. Het geheel ademt nog een middeleeuwse geest uit.

Beroemd zijn het pauwenhuis met het pauwenvenster. Verder de oude koninklijke paleizen waar veel fraaie ornamenten te zien zijn.

Op het pottenbakkersplein werden niet veel potten gebakken. Het was oogsttijd, dus dat had de voorrang. Op straat werd vooral veel graan gedorst.

 


 

 

© G.M. van Gool