Amerika  

Ruta Maya

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

   
juli 1996

Mexico

piramide van KukulkanChichen Itza

Hier wordt je meteen volledig in de Maya-cultuur gedompeld. Meer dan 700 jaar was deze plek het heilige centrum van de Maya's. Het ligt op een plateau van 15 vierkante kilometer.

De grote piramide van Kukulkan (Quetzalcoatl) (gevederde slang) beheerst het terrein. Hij heeft precieze afmetingen. 25 mtr hoog, 9 terrassen en 4 trappen, die de negen hemelen en de vier windstreken symboliseren. De trappen hebben elk 91 treden, dus samen met het hoogste terras geeft dat 365. De dagen van een jaar. Op het bovenste plateau staat de tempel van Kukulkan.

Chitzèn Itzà betekent aan de bron van het Itzà-volk. Het gebied bezat dan ook vele natuurlijke bronnen (cenotes). Deze waren van levensbelang op de rivierloze kalkstenen ondergrond.


Tempel van het KruisPalenque

Palenque is een sterrenstad in de Maya-wereld. Het ligt in een gebied rijk aan water, goede kleigrond, flora en fauna tegen het tropisch regenwoud.

De tempels zijn van binnen en buiten rijkelijk voorzien van inscripties en gemodelleerde stucco elementen op pilaren, friezen en dakkammen.
Hierdoor zijn de gebeurtenissen in de geschiedenis en hun opvattingen over kosmos en natuurverschijnselen heden ten dagen te reconstrueren.

Het tempelcomplex omvat een oppervlakte van ca. 8 bij 9 km. Hiervan is slechts een gebied van 500 bij 300 mtr opgegraven.

Het indrukwekkendst is de tempel van de inscripties uit het eind van de 7e eeuw. Geplaatst op een fraaie sobere piramide die uit 9 bovenop elkaar geplaatste terrassen bestaat.
In de piramide bevindt zich een graftombe die bereikt wordt via een lange gang welke naar beneden loopt. In de graftombe werd een sarcofaag gevonden, afgedekt met een enorme grafsteen. In de sarcofaag werd een mannelijk skelet gevonden met een masker en sieraden van jade.


San Cristobal de las Casas

Dit plaatsje ligt in Chiapas, tegen de grens met Guatemala. In dit gebied wonen de meest arme en achtergestelde indianenbevolkingen. Het is er dan ook nog al eens rumoerig door opstandige elementen (Zapatistas).
Vanuit deze plaats hebben we diverse dorpen in de omgeving bezocht.

Markt ZinacatanZinacatan met zijn kleurrijke markt. Ook de kerkjes zijn een belevenis op zich.
De indianen hebben het katholieke geloof op hun eigen mannier inhoud gegeven.

In Chamula komt dat wel heel erg tot uiting. In de kerk worden allerlei tamelijk heidense rituelen verweven met christelijke ceremonies. Kippen worden geofferd in de kerk en vrouwen brengen zichzelf in trance.

Regelmatig wordt er vuurwerk geknald waarmee schietgebedjes (tamelijk letterlijk) naar boven worden gestuurd. Je voelt je toch wel een beetje vreemd in deze bijzondere omgeving.


Guatemala

Markt SolalaLago de Atitlan

We zijn nu al even in Guatemala. Hier ontmoet je de echte Maya-indiaanse bevolking. Het zijn bijzonder vriendelijke mensen. Ontzettend kleurrijk gekleed. Elk dorp heeft zijn eigen kleuren en patronen, die gedragen worden in de kleding (huipiles). Overigens een opgelegde verplichting tijdens de Spaanse overheersing.

Vanuit onze logeerplaats Quetzaltenango hebben we diverse dorpen in omgeving bezocht en o.a. een wandeltocht gemaakt van San Francisco Alto naar Totonicapan. Het laatste stukje hebben met het lokale openbare vervoer gedaan. Als je ziet wat er allemaal in en op zo'n bus gaat! Heel bijzonder.

Het meer is werkelijk schitterend. Het straalt een enorme rust uit zoals het daar ligt in het vulkanische gebergte. De dorpjes die aan het meer liggen zijn een bezoek waard. Al heeft men ook daar de toerist ontdekt als goede inkomstenbron.
En gelijk hebben ze!

Omhoog gereden vanaf Panajachel hebben we de markt bezocht van Solala. Persoonlijk vond ik die nog authentieker dan de markt van Chichicastenango.


Zuid AcropolisTikal

Het tempelcomplex van Tikal ligt midden in het tropisch regenwoud, hetgeen tevens een nationaal park is.

Het is dan ook een bijzondere belevenis om daar rond te wandelen en al die oerwoud-geluiden om je heen te horen. Zeker als je op eenzame plekken komt zoals "el Mundo perdido" (de verloren wereld).


Tegenover elkaar liggen de piramide met de Tempel van de Grote Jaguar en de piramide met de Tempel van de Maskers. Natuurlijk zijn we even naar boven geklommen.
Dat heb ik ook gedaan bij tempel 4. Die was moeilijk te beklimmen omdat vooral het onderste deel toch tamelijk vervallen is.

Bovenop de piramide heb je wel een prachtig uitzicht over het oerwoud. De toppen van de piramides met de tempels van de Grote Jaguar en de Maskers steken mooi boven de "broccoli" uit.

De hoeveelheid en grootheid van piramides en tempels is uitzonderlijk en wordt nergens in het "oude Amerika" overtroffen.
 

 

© G.M. van Gool