Amerika  

Ruta Inka

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 


      Hoogtepunten

   
oktober 1998

Argentinië

Buenos Aires

La BocaDeze miljoenenstad verschilt niet zo veel van de andere grote Zuid-Amerikaanse steden. Veel gebouwen uit de koloniale tijd. Dus een mediterrane architectuur.

De culturele situatie is wel redelijk uniek. Natuurlijk voornamelijk gebaseerd op de tango. Daarvan getuigen de vele gelegenheden waar naartangoshows gekeken kan worden.
Ook op straat is dat zichtbaar, vooral in het pittoreske La Boca.

De Plaza del Mayo is natuurlijk wereldberoemd vanwege de balkonscènes van Evita Peron en door de acties van de Dwaze Moeders t.g.v. de donkere periode van de Generaalsdictatuur.


Bolivia

ZoutmeerUyuni

Het zoutmeer is een bijzondere ervaring. Als je niet beter wist zou je denken dat je op wintersport bent.
We hebben daar overnacht in een hotel dat geheel opgetrokken was uit zoutblokken. Ja, zoiets hebben ze ook van ijsblokken in Scandinavië. Dus de vergelijking klopt wel.

In de buurt van het hotel hebben we een fietstocht over de zoutvlakte gemaakt.
Het meer zijn we verder opgereden in terreinwagens. In het midden liggen eilanden. Deze zijn begroeid met cactussen van zo'n 3 tot 5 mtr. hoog.

Aan de rand van het meer, waar wat waterpoelen zijn, leven kolonies flamingo's.
Het water is rijk aan mineralen.


Lama's met bagageTaquesi-trail

Vanuit La Paz zijn we vertrokken voor de Taquesi-trekking.
De trail gaat hoofdzakelijk over een eeuwenoud Inka-pad door de Andes.

Eerst werden we met een busje via allerlei kronkelpaadjes naar ca. 4100 mtr. gebracht. Op het startpunt werd de bagage overgeladen op lama's. Zelf enkel een klein rugzakje met wat eten en drinken e...n regenkleding. Onderweg wordt door koks gezorgd voor de lunch. Eerst werd er geklommen naar 4800 mtr. Het weer zat tegen. Regen, mistig en af toe zelfs wat sneeuw. Eenmaal boven gaat het voor de rest alleen nog maar bergafwaarts.

De eerste nacht met z'n allen in een, door Duitsers gebouwde, berghut geslapen. Elektrisch licht middels een zonnecel.
's Avonds een prima maaltijd, 3 gangen!, door de koks bereid.
De volgende ochtend na het ontbijt begon de verdere afdaling via het Inka-pad. Fantastische natuur met spectaculaire bergpaden. Langzaam ga je van de onherbergzame hoge gebieden naar het lager gelegen subtropische regenwoud. Kale rotsen maken plaats voor Bromelia's, Dartura's en manshoge Agapanthus.

De laatste nacht in tentjes doorgebracht. De volgende dag kwamen we rond de middag aan in Coroico. Mijn knieën hadden toen toch wel veel geleden.


Peru

RieteilandenTiticaca-meer

Op het Titicaca-meer zijn de rieteilanden een verschijnsel wat je eigenlijk nergens anders aantreft. Hele eilanden zijn gemaakt van riet en drijven, verankert, op het water. Op deze eilanden zijn, uiteraard ook weer van riet, allerlei hutten gebouwd. Ook de vaartuigen waarmee de bewoners zicht verplaatsen zijn van riet. Men zegt dat Thor Heyerdhal zich hier heeft laten inspireren voor de bouw van zijn schepen waaronder het bekende KonTiki-vlot.

In de omgeving zijn interessante plaatsen te vinden zoals Sillustani aan het Umayo-meer waar zich z.g. Chullpas bevinden. Dit zijn graftorens van Indiaanse koningen en edelen van de Colla's. Met de persoon in kwestie werden ook zijn vrouw en bedienden begraven. Allen in foetushouding.
Veel culturen hebben toch gelijksoortige uitingen van kernpunten in hun bestaan.


12-hoekige steenCusco

Dit is echt de plaats waar vandaan veel oude Inka-cultuurplaatsen te bezoeken zijn.
In Cusco zelf zie je veel gebouwen die gebouwd zijn op de resten van oude Inka-bouwwerken. De stenen passen precies in elkaar en zijn zonder cement of andere specie op elkaar geplaatst. Daarnaast zie je dat deze muurresten vaak een enigszins trapeziumvormig verloop hebben. Het is dan ook bekend dat deze bouwwerken goed bestand zijn tegen aardbevingen.

In de omgeving van Cusco zijn een aantal oude heiligdommen van de Inka's te vinden.
Sacsayhuaman had samen met Cusco vanuit de lucht de vorm van een poema. Steenformaties hadden een dusdanige vorm dat Cusco het lijf vormde en Sacsayhuaman de kop.
Quenko is een labyrint waarbij een altaar staat dat altijd belicht is door de Noord/Zuid en Oost-ingang. De ruimte was bekleed met goud waardoor het licht altijd optimaal was.
Puc-Pucara is een oud roodkleurig fort dat vroeger veel door Inka-boodschappers werd gebruikt.
Tambomachay is een bron uit de rotsen waarvan het water de eeuwige jeugd zou schenken.

Nabij Cusco bevindt zich ook de z.g. Heilige Vallei of Urubamba vallei. In deze vallei hebben we Pisac bezocht waar een oud Inka-fort is gelegen en de plaatsen Calac, Chinchero en Ollantaytambo. Hier vocht Manco Inka zijn laatste strijd tegen de Spaanse overmacht.


ToegangspoortMachu Picchu

Machu Picchu is de beste en laatst bekende Inka-ruïne. Hij is nooit door de Spanjaarden ontdekt. Pas in 1911 is hij per toeval ontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham.
Het ligt hoog verscholen tussen bergpieken. Hier is geweldig te zien hoe die leefgemeenschap er uit heeft gezien. Veel terrassen voor de akkerbouw. Opslagschuren voor alle producten van het land. De huizen en tempels van de priesters. Andere heiligdommen zoals de zonnetempel.
Verder de huizen waar het gewone volk woonde.
De enkele moeizame bergpaden die naar Machu Pichu lopen worden afgesloten door toegangspoorten bij de nederzetting.
Ook hier is de typische Inka bouwstijl met de precies passende gestapelde stenen te zien.

Naast dit waanzinnig mooie cultuurgoed mag men het oog niet verliezen voor de pracht die de natuur in de omgeving biedt. De uitzichten vanaf dit "adelaarsnest" zijn werkelijk schitterend.
Je voelt je echt volledig omgeven door de Andes.

Weer afgedaald naar Aguas Calientes ben je helemaal terug in die heerlijke Zuid-Amerikaanse chaotische bruisende wereld.
Met een dagje Lima werd deze reis afgesloten.


 

© G.M. van Gool