M-Oosten  

Marokko

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 


      Hoogtepunten

   
mei - juni 2009

Mooie poortChefchaouen

Chefchaouen ligt vrij centraal in het Rifgebergte. Veel van onze Marokkaanse landgenoten komen uit deze regio. Men leeft er nog vrij traditioneel volgens de Mohammedaanse cultuur. Dat is in de grote steden wel anders. Zeker wat de jeugd betreft.

Van een afstand gezien heeft de medina een blauwe gloed. Dat komt door de indigoverf waarmee de huizen geschilderd zijn om insecten buiten te houden. Er zijn nog veel thuisweverijtjes te zien waar op redelijk primitieve weefgetouwen lappen stof worden gemaakt met de traditionele patronen en kleuren van de verschillende bergstammen.
Verder zijn er natuurlijk soeks met de winkeltjes zoals je die in elke plaats ziet. Ze zijn de sfeerbepalers voor het Arabische beeld van de medina.


MoskeeFès

Fès is een van de Koningssteden evenals het nabij gelegen Meknes. Van die status blijkt momenteel eigenlijk alleen het koninklijk paleis wat ook heden ten dagen nog in gebruik is en dus niet toegankelijk. Dat het een vesting was is nog te zien aan de dikke stadsmuren, in middel-eeuwse stijl met kantelen, om de oude kasba.

Het meest fascinerende van Fès is de medina met ruim 9000 straatjes.
Het krioelt er van de mensen en het is een drukte van belang. Geweldig om te zien zijn de diverse ambachten zoals, smid, schoenmaker, leerlooier/-verver, koperslager, een weverij in een oude karavanserai, etc.
Onze gids bracht ons ook naar bijzondere gebouwen, waaronder diverse moskeeën met prachtige poorten, een zeer oude madrasa en een tot restaurant verbouwd paleisje, waar we de lunch hebben gebruikt.

In Meknes is het ongeveer hetzelfde alleen op veel kleinere schaal.

In de avonden was het goed toeven op een van de terrassen van de grote boulevards van Fès.


Place Jemaa el-FnaMarrakech

Dit is de “place to be” in Marokko volgens veel buitenlanders. Het is dan ook bijzonder toeristisch met alle vervelende bijverschijnselen. Veel bedelaars, opdringerige verkopers van allerlei prullaria. Vooral in de medina en de soeks.
De dames hebben in ieder geval op een rustige manier goed kunnen inkopen bij de “ensemble artisanal”.
Het meest bekend is de Place Jemaa el-Fna. Het is er een drukte van belang maar minder spectaculair dan men wil doen geloven. De slangenbezweerders, waarzeggers en andere straatartiesten maken om 17.00 uur langzaam plaats voor de mobiele restaurantjes.

Door de krappe tijd hebben we lang niet alle bezienswaardigheden bekeken. Wel het Palais Bahia met prachtige plafonds en mozaïeken.

De laatste ochtend de Majorelle-tuin bezocht. Deze is onder leiding van o.a. Yves Saint Laurent geheel opnieuw opgezet en ingericht.
De bepalende beplanting bestaat uit: cactussen, palmen, vetplanten en bamboe.

Een verademing was het terras van café de la Poste en het heerlijke eten binnen onder het genot van een biertje of wijntje.
 

 

© G.M. van Gool