Europa  

Sicilië

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

   
mei 2002

TaorminaTaormina / Etna

Het hele eiland Sicilië heeft prachtige uitzichten in de bergachtige omgeving met prachtige dorpen en stadjes. Taormina is daarop geen uitzondering. Het ligt fraai boven op een helling waar ook het mooie Griekse amfitheater te bewonderen is.

Een schitterend uitzicht over de baai en op land is normaliter ook de Etna goed te zien. Wij troffen echter donker weer en het zicht was beperkt.

De Etna is eigenlijk een kale berg met gestolde en nog veel warme lava, want de Etna is nog zeer regelmatig actief. Verder is het ontzettend stoffig door het fijne lavagruis. Op sommige plaatsen is de lava nog zo heet dat je er met gemak een stuk papier aan kunt aansteken. Toch heel bijzonder om te zien. Je verbaast je er wel over dat de mensen daar vlakbij zo rustig blijven wonen.


Arabische wasplaatsCefalu / omgeving

Een tamelijk toeristisch plaatsje aan het strand. Het heeft een mooie Kathedraal en een oude binnenstad welke deels terug gaat tot de Arabische periode.
Hier hebben we ook een poppenkast-voorstelling bijgewoond welke uitgevoerd werd met de typische Siciliaanse poppen.

Vanuit Cefalu hebben we een rondtoer gemaakt langs diverse dorpen in de bergen. Het dorpje Isnello is bijzonder fraai. Het lijkt alsof de tijd daar al even stil staat.
In Castelbuono hebben we gegeten in het restaurant Nangalarruni. Specialiteit, funghi di bosco (bospaddestoelen). We hebben geloof ik wel meer dan tien gerechtjes gehad. De een nog lekkerder dan de ander.


San Giovanni degli EremitiPalermo

 

De naam heeft natuurlijk al een bijzondere betekenis, omdat wij denken dat daar zo ongeveer de Mafia is uitgevonden. Gelukkig heeft de plaats veel meer te bieden. Naast de prach-tige oude bouwstijl zijn er diverse musea, kerken en paleizen die een bezoek meer dan waard zijn.

 

Bovendien zijn wij er naar de opera geweest in het "Teatro Massimo". Er speelde "I Capuleti e I Montecchi" van Bellini. Nooit van gehoord, maar er werd mooi gezongen in de wel bekende Bellini-stijl.


tempel van Castor en PolluxAgrigento

Hier is ook weer veel uit de oude Griekse cultuur te zien. Het symbool van de stad zijn de zuilen van de tempel Castor en Pollux.
Er is een uitgebreid museum met een enorme collectie uit die periode.
Vooral ook potten en kannen.

Onderweg van Agrigento naar Seracusa hebben we in Piazza Armerina de Romeinse villa del Casale bezocht. Het is een zeer ruim opgezette villa met vele prachtige kamers. Vooral de rijke decoraties met mozaïek zijn zeer de moeite waard.


Oor van DyonisiusSeracusa

 

 

 

 

Siracusa is een fraaie oude stad waar nog veel van de Moorse invloeden te zien is.
De opgravingen bezocht en het historisch museum.
Het oor van Dyonisius was bijzonder door het geweldige akoestische effect. De afmetingen,
65 mtr lang en 23 mtr hoog, zijn er dan ook na.
 

© G.M. van Gool