Europa  

Kreta

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

   
juni 1998

PaleisKnossos

Dit is het eerste Minoïsche paleis waar volgens de mythologie koning Minos regeerde.
Het paleis is ca. 4000 jaar oud en ligt in een prachtige omgeving.
Op het complex bevinden zich naast de restanten van het paleis met bijgebouwen een aantal heilige plaatsen met twee altaren. Verder magazijnen waar nog veel Phitos amforen te zien zijn. Deze werden vooral gebruikt om olijven en olijfolie in op te slaan.

De ruïnes zijn gedeeltelijk met beton gereconstrueerd. Vroeger waren dit houten delen zoals ook de pilaren van essenhout waren. De meeste originele fresco’s zijn in musea ondergebracht en hier op locatie door kopieën vervangen.

In het archeologisch museum in Heraklion zijn vele fraaie voorwerpen uit het paleis te bewonderen. Beroemd is het frescodeel waarop z.g. “La Parisienne” is afgebeeld. Als symbool voor Kreta wordt nog steeds de stierenkop van Knossos gebruikt.


wetsstenenGortys

Aan beide zijden van de hoofdweg tussen Heraklion en Festos liggen de overblijfselen van de Romeinse hoofdstad van het eiland.
De restanten van de Titus-basiliek vallen meteen op als je de locatie betreedt.

Er staat een plataan waar het mythische verhaal aan verbonden is dat ze altijd groen blijft omdat Zeus en Europa er de liefde onder zouden hebben bedreven.

Overdekt en achter tralies staan hier opgesteld 12 van de ooit wel 20 wetsstenen. Op deze stenen staat het civiele- en het strafrecht van de toen Dorische stad Gortys in ca. 500 jr. v. Chr. genoteerd.

Het Romeinse Odeon, een klein theater voor muziek- en poëzievoordrachten, is deels gereconstrueerd waardoor je een goed beeld krijgt hoe het geweest moet zijn.


Schijf van PhaestosPhaestos

Dit is het 2e Minoïsche paleis van Kreta. Het ligt in vlakte van Messara. De opzet van het paleis is vergelijkbaar met Knossos, alleen dit is weidser. Opvallend is het bordes uit de tijd van het oude paleis van 13,75 x 20 mtr. Vanaf de acht treden van het bordes konden gasten kijken naar cultusceremonies op de binnenplaats als in een theater.


De ligging is geweldig met prachtige uitzichten over de omgeving.

Beroemd is de schijf van Phaestos die een kosmische millenniumkalender voorstelt.


IJzeren poortSamaria-kloof

Het lopen van de Samaria-kloof is een uitdaging voor elke bezoeker van Kreta.
Het is een tocht die je niet moet onderschatten. Zorg voor goede schoenen want de ondergrond is zeer rotsachtig en nooit egaal. Elke pas moet je bewust zetten en dus goed uitkijken. Daarnaast is drinken natuurlijk van vitaal belang, zeker ook vanwege de temperatuur.

Er wordt ’s morgens vroeg om ca. 07.00 uur gestart. Als je een gemiddeld tempo kunt lopen bereik je om ca. 15.00 uur het eindpunt.
Je start met een afdaling de kloof in. Verder is de route door en langs een rivierbedding, waar na gelang de tijd van het jaar meer of minder water in staat.
De natuur is om je heen is fantastisch.
De volgende dag zullen de ongeoefende wandelaars hun kuiten behoorlijk voelen.


Arkadi klooster KruitkamerChania

 

Hier bezoeken we het Arkadi-klooster. Dit klooster wordt nog slechts door 5 monniken bewoond. Het heeft echter een grote historische betekenis voor de Grieken. Hier is n.l. in 1866 de revolutie tegen de Turken begonnen.

Toen de Grieken tegen een overweldigende overmacht van de Turken kwamen te staan verkozen zij massaal te sterven door de kruitkamer op te blazen.
Elk jaar op 8 november wordt dit nog herdacht, waarbij voorname politici uit Athene aanwezig zijn.


IerapetraIerapetra

Ierapetra is de meest zuidelijke stad van Europa met als bijnaam de “Prinses van de Libische zee”.

Vanuit hier bezoeken we, op weg naar Vai, het klooster van Toplou. Het klooster is eigenaar van alle grond tot aan Vai.
Het klooster is gebouwd in de Venetiaanse tijd. De architectuur is niet bijzonder. Alleen de klokkentoren is opvallend omdat het de hoogste in zijn soort is op Kreta.
Bekend is het icoon in de kerk “De Heer is groot”. Het bestaat uit 11 grote en 57 kleine afbeeldingen met bovenaan de dierenriem en verder afbeeldingen van allerlei religieuze taferelen.

Vai is alleen bekend vanwege zijn beroemde palmenstrand. Dit is een van de weinige palmbossen in Europa.
Het is een heerlijke plaats om te relaxen.
Voor we terugkeren naar Heraklion bezoeken we nog in Kritsa de Panagia Kera. (onze lieve vrouw Maria) Hier zijn verschillende frescostijlen te zien, zoals die zich wijzigden in de 14e eeuw.

In Heraklion kunnen we nog een afzakkertje nemen op het Leeuwenpleintje voor we weer huiswaarts keren.
 

 

 

© G.M. van Gool