Europa  

Hellas

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

   
september 1994

Akropolis tempel van ApolloAthene

Athene zelf is natuurlijk een bijzondere stad. Alleen de smog is niet zo geweldig. Als je aan komt vliegen zie je die als een dikke deken boven de stad hangen.
We komen hier natuurlijk vooral om de Akropolis te bezoeken.


Op de Akropolis zijn verschillende tempels gebouwd. O.a. het Parthenon, de tempels van Apollo en Athene. De witte stukken marmer die je ziet in de gerestaureerde bouwwerken zijn nieuw. De vrouwenfiguren (Karyaliden) in de tempel van Athene doen dienst als pilaar. Zoals we vaker zullen zien zijn dit replica. De originelen staan voor zover nog gevonden in diverse musea.
Van de tempel van Apollo zijn de friezen met de helden- en godenverhalen verdwenen. Ook weer te bezichtigen in musea.


epidaurusEpidaurus

Naast het museum met vele mooie stukken is hier de trekpleister het amfitheater met zijn wereldberoemde akoestiek. Dat wordt dan ook op verschillende manieren getest. Middels muziek, tekst declameren en een lied zingen. Zonder moeite is alles op de bovenste rij te verstaan en zuiver te horen.
Ook de ligging is erg fraai en daardoor een genot om er te vertoeven.


AtletensokkelOlympia

Deze plaats is de naamgever van de huidige olympische spelen. In de oudheid werden door de Grieken hier diverse sportcompetities gehouden. Voor die tijd deden de organisatie en festiviteiten niet onder voor de huidige spelen. Van heinde en verre kwamen de sporters naar Olympia om te strijden om de eer. Het eerbetoon bestond uit de bekende lauwerkrans en vaak een standbeeld. Op de sokkel werden dan de prestaties van de kampioen gebeiteld.

Nu is nog de wedstrijdbaan te zien waar de hardloopwedstrijden werden gehouden. Het is een bijzondere ervaring als je, met de moderne spelen in je gedachten, je realiseert dat het hier meer dan 2000 jaar geleden in principe hetzelfde er aan toe ging.


Delphi

 

In Delphi werd de God Apollo geraadpleegd in allerlei zaken; van oorlog tot huishoudelijke problemen. Hij sprak via de mond van het Orakel, een jonge priesteres, die was gezeten op een driepoot boven een spleet in de grond. De "wartaal" die zij uitsprak in antwoord op een gestelde vraag, werd door een priester "vertaald" en in gedichtvorm aan de vraagsteller doorgegeven.
Voordat de pelgrims het Orakel mochten raadplegen moesten zij zich eerst reinigen in de Kastalische Bronnen welke op een paar minuten lopen hier vandaan liggen.

Om het Orakel te mogen raadplegen moest er natuurlijk eerst betaald worden. (Er is niets nieuws onder de zon.) De welgestelden pronkten graag met hun gulle gaven. Hiervoor lieten ze speciale schathuizen bouwen waar deze giften tentoongesteld werden.


StefanoskloosterMeteora

De meteora-rotsen zijn heel bijzonder vanwege hun vorm. Ze steken vaak als een soort kegel de lucht in. Daardoor zijn de toppen niet of zeer moeilijk bereikbaar.

Deze plaats hebben vroeger diverse klooster-ordes gekozen om hun kloosters te bouwen. De geestelijkheid vond het kennelijk een goed idee om de kloosterlingen op die manier van de buitenwereld af te zonderen.

Bovendien waren ze goed beschermd tegen geboefte en oorlogsgeweld.

De enige manier om in en uit zo'n klooster te komen was vroeger door middel van een takel waar een mand of net mee omhoog en omlaag gelaten kon worden. Zo werden mensen en goederen getransporteerd van en naar het klooster. De laatste eeuw heeft men wegen aangelegd om de kloosters te bereiken. In totaal waren er zo'n 24 klooster op de top van een rots gebouwd.
 

 

 

© G.M. van Gool