Azië  

China

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

      Hoogtepunten

Chinese muur
   
september 1997

Hong Kong by nightHong Kong

 

Hong Kong is een wereldstad vergelijkbaar met elke grote westerse stad. Dit is begrijpelijk vanwege het jarenlange Britse bestuur. In 1997, het jaar waarin wij China hebben bezocht, is het bestuur overgedragen aan China en maakt Hong Kong deel uit van de Chinese Volksrepubliek. Op zich niet vreemd omdat 98% van de bevolking van Chinese afkomst is.

Er bevinden zich veel grote buitenlandse bedrijven in Hong Kong vanwege de speciale handelsvoordelen. Ze bezitten er over het algemeen een indrukwekkend kantoor. Ondanks die grote buitenlandse invloeden zijn er ook typisch Chinese dingen, zoals b.v. de vogeltjesmarkt.

Het klimaat in Hong Kong is behoorlijk vochtig hetgeen in combinatie met de meestal hoge temperatuur onaangenaam aanvoelt. Alsof een klamme deken over je heen valt. Tijdens onze tweede dag regende het pijpenstelen. Aangezien dat een zondag was waren alle Filipijnse dienstmeisjes niet naar Victoria Peak om te picknicken maar deden ze dat onder de arcades van het winkel- en kantoorcentrum.


Bai klederdrachtMinderheden

In het Zuid-Westen van China leven diverse bevolkingsgroepen met een heel eigen karakter.
Ze wijken volledig af van de traditionele Han-Chinezen. Zij vallen erg op door hun zeer kleurrijke klederdracht. Deze minderheden leven voornamelijk in het grensgebied met o.a. Vietnam, Laos en Tibet.

Onderweg van Dali naar Lijang hebben we een enorme markt bezocht op een groot terrein midden in het veld.
Er was van alles te koop. Van paarden en varkens tot damesondergoed. Hiervoor werd zelfs een show gegeven.
Wel over een dikke panty en een T-shirt. Op deze markt waren werkelijk tientallen soorten klederdrachten te zien. Niet iedereen laat zich even spontaan fotograferen of filmen.

 

De Chinese regering staat weliswaar toe dat deze minderheden hun eigen indentiteit behouden, maar elke vorm van zelfstandigheid of zelfbestuur wordt niet toegestaan. Toch slagen de mensen erin de woongemeenschappen en hun tradities in ere te houden. Zelf hebben we bij Naxi-mensen thuis mogen dineren en zijn in een tempel door Bai-vrouwen toegezongen. Ook hebben we een muziekuitvoering bij kunnen wonen. Allemaal bijzonder interessant.

Naxi-klederdrachtIn de omgeving van Lijang is een bezoek aan dokter Ho niet te missen. Hij heeft bijzonder veel kruiden-kennis en zal dan ook precies vertellen wat je mankeert en welke kruiden daarvoor te gebruiken zijn. Uiteraard ter plekke te verkrijgen tegen een geringe vergoeding.

In dezelfde omgeving kom je ook veel handwerklieden tegen, zoals koperslagers, houtbewerkers, smeden, e.d. Hun produkten zijn zeer de moeite waard. B.v. een koperen Chinees fonduestel. Helaas hadden we te weinig bagageruimte om er een mee te nemen.


Geknielde boogschutterTerra-Cotta leger

Het terra-cotta leger bevindt zich in de graftombe van de Eerste Keizer Qin Shi Huangdi en stamt van omstreeks ca. 130 v.Chr. Het graf is gebouwd door zo'n 700.000 dwangarbeiders.
De necropolis heeft een omtrek van ca. 2,5 km en de buitenmuren van 6 km. In 1974 werden de eerste ontdekkingen van het graf gedaan.

De eerste kuil welke is opengegraven is ongeveer 210 x 60 mtr. en bevat een militaire formatie in de slagorde van een infanterie-regiment. Dit bestaat uit ca. 3210 terracotta beelden van infanteristen. Het is heel bijzonder om te zien hoe gedetailleerd en volledig de kleding en wapenuitrusting is weergegeven. Daarnaast valt het op dat elk persoon een eigen gezichtsuitdrukking heeft. Oorspronkelijk waren de beelden beschilderd.

In kuil nr. 2 is een eenheid gevonden van strijdwagens en cavalerie met voetsoldaten. Hier zijn ca. 1400 beelden gevonden. Ook hier vallen de details weer op.

In kuil 3 is de stafchef met zijn kader opgegraven. De opgravingen zijn echter nog niet afgerond.

Het totaal geeft een facinerend beeld van het tijdsbeeld rond het begin van onze jaartelling en de fantastische mogelijkheden en technieken die men ter beschikking had.


Labrang KloosterLabrang klooster

Het Labrang klooster is het grootste Tibetaanse Boeddhistische klooster buiten Tibet. Het wordt dan ook bezocht door pelgrims uit de zeer wijde omgeving. Deze pelgrims bestaan voornamelijk uit mensen van de rondtrekkende nomade-stammen. Het is bijzonder om te zien hoe zij hun kora's lopen om het gehele kloostercomplex heen. Een tocht van een paar kilometer. Velen doen dat dan ook nog eens prostenerend.


Binnen de kloostermuren is het een aparte ervaring om 's morgensvroeg de hele kloostergemeenschap gezamelijk de ochtendmantra's te horen zeggen.

Later in de ochtend wordt door een groep monnikken "gemuciseerd" met trommels, bekkens en lange hoorns, in een rithme dat zeer langzaam wijzigt in toon, snelheid en variatie.


De Verboden StadBeijing

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
De Verboden Stad;
De Chinese Muur;
Het Zomerpaleis en
De Temple of Heaven.
Daar is veel van de oude pracht en praal te zien en het machtsvertoon van de keizers. Je wordt als het ware bedwelmd onder de historie.

Verder is het de moeite waard om een stukje Chinese Opera bij te wonen en het Chinese Circus te bezoeken met geweldige acrobatiek.
 

 

© G.M. van Gool