Afrika  

Kenia
&
Tanzania

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 


      Hoogtepunten

   
oktober 2006

Kenia

Samburu

SamburuVoor we het Samburu nationaal park ingaan bezoeken we een Samburudorpje.
We worden verwelkomd door zingende vrouwen in schitterende klederdracht. Ze gaan ons voor naar het dorp.
Ook de mannen laten daar zien wat ze kunnen. O.a. dansen met hoog opspringen zoals we dat later ook bij de Masaai zullen zien.
Het blijkt dan ook dat beide vanuit dezelfde oorsprong voortkomen.

Het Samburupark is fantastisch. Bij elke gamedrive worden we met een bijzondere attractie verwend. Eerst al een luipaard in de boom. Later een leeuwenkoppel dat ligt te zonnen langs de rivier. Ook in de rivier een kudde olifanten die in de avond gaan drinken en spetteren. Heel bijzonder was ook de ontmoeting met de cheetah. De koppen van de buffels zijn indrukwekkend. De rustig wandelende giraffen zijn elegant.

De bavianen op de campsite zijn wel heel erg brutaal. Let op je eten!!
Het zijn te veel bijzondere dieren om ze allemaal te noemen.
Wat ook opvalt is de grote verscheidenheid aan vogels. Allemaal prachtig en met mooie kleuren.
De kennismaking met het eerste serieuze wildpark is overweldigend.


Witte neushoornLake Nakuru

Dé attractie van dit park zijn natuurlijk de flamingo’s. Met het juiste zonlicht geven ze een roze gloed over het water. Het zijn er tienduizenden.
Hier zien we de witte neushoorn. Daarmee hebben we dan ook meteen de z.g. big five gehad. Sommige reizigers zijn blij als ze die halen na vier parken.
Hier trekken ook de buffels in flinke kuddes rond.
Als we met de truck naar boven op baboonrock rijden hebben we een geweldig uitzicht over het meer. Bavianen zijn ook hier goed vertegenwoordigd.


Tanzania

Serengeti

De faam van de Serengeti is bekend. Met eigen ogen zien we dat dit alleszins terecht is. Indrukwekkend is de enorme uitgestrektheid van de savanne.
Hier zien we de nijlpaarden in hun poelen badderen. Het lijkt een zeer saai leventje. De hele dag roerloos in het water dobberen en af en toe als de zon een beetje weg is het land op om wat te grazen.
We zien hier ook de wildebeesten, al zijn de meeste op dit moment in de Masaai Mare. Na de regentijd komen ze met hun jaarlijkse trek weer in grote getale terug.
Buffels zien we hier wel in een grote kudde door de savanne trekken.
Ook zien we hier weer de dieren die ook in Samburu waren. Olifanten, giraffen, leeuwen, luipaard en natuurlijk diverse soorten antilopen en aanverwante soorten.
Te veel om ze allemaal te kennen. Evenals weer de vogels.


Ngorongoro

Het is alsof je een hele eigen wereld binnen stapt. Door de kraterwand is het afgesloten van de omgeving. De krater heeft een geheel eigen biosfeer waar de meeste soorten dieren die we gezien hebben voorkomen.
Indrukwekkend is om te zien hoe een groep leeuwen onrust zaait bij de wildebeesten en de zebra’s.
Opmerkelijk is dat de Masaai hier gewoon met hun kudde koeien doorheen komen lopen om ze te laten grazen en drinken.
Verder is het eigenlijk alleen maar rond zien in verwondering, want eenmaal terug in de “beschaving” kan je je haast niet voorstellen dat er zo’n andere wereld bestaat.
 

 

 

© G.M. van Gool